pintada

Una pintada feta el 1995 que reclamava una primera idea d’illa d’equipaments al barri. Foto: Arxiu Històric Fort Pienc

L’illa d’equipaments del Fort Pienc s’ha convertit en un model a seguir per a altres barris de la ciutat. I és que la concentració de diversos serveis en una sola plaça (la plaça Fort Pienc, en aquest cas) va ser una de les millors iniciatives que els veïns del barri han aconseguit gràcies a la seva lluita.

Però com va sorgir? Donada la distribució urbanística del barri, a mitjan dècada dels 90 els veïns i veïnes van detectar que no hi havia espais on la gent del barri es pogués relacionar i tingués un espai de trobada. És a partir d’aquest moment quan, segons explica Gisela Boronat, membre de l’Arxiu Històric Fort Pienc i membre de l’Associació de Veïns del barri, comencen les reivindicacions per construir l’illa d’equipaments, entre elles la pintada que van fer els veïns proposant com seria la distribució dels equipaments a la plaça del Fort Pienc.

Així doncs, a finals dels 90, la directora del Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, Miriam Mir, explica que a finals dels 90 l’arquitecte Josep Llinàs va ser qui va idear l’illa “basant-se en un model arquitectònic i urbanístic inspirat en els principis que defensa l’urbanisme sostenible”. Així, el disseny es caracteritza per aglutinar en un mateix espai diversos equipaments públics en una plaça. Són el centre cívic, una biblioteca, un mercat municipal, una residència de gent gran i centre de dia, una escola bressol i una escola de primària.

Tot i això, Boronat insisteix que el camí per aconseguir l’illa d’equipaments no va ser fàcil: “Tenir aquest espai a l’Eixample és un privilegi perquè vam lluitar contra les immobiliàries que posaven traves perquè els edificis de la plaça fossin públics”. Boronat, però, acaba dient que la lluita va valer la pena perquè “a vint anys vista l’illa s’ha convertit en la plaça del poble on tothom es troba cada tarda”.

En aquest sentit, la directora del centre cívic, també afirma que el model ha estat un èxit: “Fa vint anys es buscava fer un centre neuràlgic i ara podem dir que s’ha aconseguit”. Mir torna a insistir que l’objectiu s’ha assolit gràcies a l’arquitectura basada en la sostenibilitat social perquè “és la que té en compte la valoració de les demandes socials i la promoció de la qualitat de vida”.

Amb tot, el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc serà l’epicentre dels actes que se celebraran a partir del 2 de maig fins al pròxim dia 18 del mateix mes. Les activitats que es faran a l’equipament aniran des de xerrades a cinefòrums, passant per la lectura de relats. També acollirà l’exposició de l’Arxiu Històric dedicada al procés de lluita per aconseguir l’agrupació d’equipaments a partir del mes de setembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram