Una cinquantena de persones van reclamar el passat 9 de febrer que la plaça Tetuan passi a ser la plaça de l’1 d’Octubre en homenatge al referèndum de l’any 2017 sobre la independència de Catalunya.

La concentració va tenir lloc al llarg del matí a la mateixa plaça Tetuan i va estar convocada per Òmnium Cultural, l’ANC del Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample i el CDR de la Dreta de l’Eixample. Durant la concentració es van organitzar diferents activitats, com ara tallers i jocs infantils. També hi va haver música en directe.

“COLONIALISME ESPANYOL”
Els organitzadors de la reivindicació consideren que el nom de plaça Tetuan “fa referència al colonialisme de l’Estat espanyol”, ja que el nom prové de la batalla de Tetuan (1860), quan l’exèrcit espanyol comandat pel general Leopoldo O’Donnell va llançar a l’atac el batalló de voluntaris catalans en el marc de la conquesta de la ciutat de Tetuan.

A finals de l’any passat, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, va afirmar que el consistori estudiaria la possibilitat que algun carrer de la ciutat dir-se 1 d’Octubre. En diferents llocs de Catalunya, com per exemple Girona, s’han dedicat espais públics a recordar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017.