dona escrivint

Una dona escrivint. Foto: Arxiu

La literatura, com tants altres àmbits de la vida, ha estat històricament masculinitzada, però propostes com la del concurs de relats curts Relats en femení són motors de canvi.

“Vivim en una societat heteropatriarcal en què les dones encara tenim dificultats per poder participar i accedir a espais com l’escriptura, perquè és més difícil trobar moments per a la creació”, explica a Línia Eixample Ester Bueno, directora del Centre Cívic Sagrada Família, que ha organitzat la 24a edició del certamen, juntament amb la Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte.

Relats en Femení té “l’objectiu de promoure l’escriptura i la creació literària entre la població femenina”, apunta Bueno. Està obert a totes les dones d’arreu de l’Estat. De fet, en alguna edició hi ha hagut guanyadores d’altres comunitats autònomes.

Defensar rols igualitaris

Relats en Femení va néixer l’any 1999 dins del cicle Fem en Femení amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, el 8 de març. Des d’aleshores, s’ha celebrat cada any. Durant uns quatre anys va ser un concurs mixt, però el 2011, després d’un èxit aclaparador, amb més de 464 relats presentats, es va reconfigurar en el format actual. Ara és un certamen només per a dones, en què “es valora que des del gènere escollit, sigui humor, novel·la negre, o fins i tot un diari, es potenciïn els rols igualitaris i la reflexió sobre cap a on podem avançar”, afirma Bueno.

“L’heteropatriarcat dificulta a les dones participar i accedir a espais de creació”

La importància de preservar un espai no mixt on donar visibilitat real a les dones escriptores i interessades en la creació literària es va considerar essencial. A més, el Centre Cívic Sagrada Família està especialitzat en gènere i, per tant, totes les seves propostes tenen una visió de gènere i treballen perquè el seu dia a dia la inclogui.

Relats en Femení és un espai per derrotar la síndrome de la impostora. Bueno assegura que “si una dona ja té un interès i ja li vibra l’escriptura i la creació, vol dir que ho té dins”, i afegeix que “compartir i treure tot allò que es vulgui dir”.

El 28 de gener es van tancar les inscripcions, i ara el jurat començarà a valorar els treballs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram