El tram de Comte Borrell que serà per als vianants. Foto: Cristian López

Quan el Mercat de Sant Antoni reobri les seves portes –es preveu que les obres de reforma acabin a finals d’any–, la meitat dels carrers que l’envolten seran una zona de vianants. Així ho va anunciar el Districte a principis de mes, en una actuació que afectarà els trams dels carrers Tamarit i Comte d’Urgell que toquen amb el mercat –entre Comte Borrell i Comte d’Urgell, pel que fa a Tamarit, i entre aquest i Manso, pel que fa a Comte Borrell–. Es tracta d’una mesura que s’ampliarà a més trams dels dos carrers afectats.

Aquesta iniciativa, que s’anirà aplicant de manera progressiva els pròxims mesos i s’acabarà d’implantar el 2019, té l’objectiu de “preservar l’espai públic, la vida veïnal i el comerç de proximitat del barri”, segons sostenen des de l’Ajuntament. I, a priori, sembla haver agradat els botiguers.

El president de Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca, afirma a Línia Eixample que amb aquesta mesura de govern “tothom hi guanya”. De fet, Gasca prefereix fer servir el concepte de “supercruïlla”, amb el qual vol distanciar-se de la mala premsa que està agafant el concepte de superilla. Amb tot, Gasca remarca que cal “facilitar l’accés i la sortida en cotxe” al Mercat de Sant Antoni i que, amb aquesta mesura, s’ha fet un “primer pas”.

L’Ajuntament, per la seva banda, vol “assegurar l’ús democràtic i de convivència de l’espai públic”. La primera actuació d’aquesta mesura consistirà a crear una cruïlla a Tamarit amb Borrell perquè es converteixi en “l’àgora del barri”.

UNA NOVA MORATÒRIA
Aquesta decisió complementa la que va prendre el govern municipal a finals de febrer, la qual suspèn la concessió de noves llicències de botigues de souvenirs o queviures i bars i restaurants a l’entorn del mercat durant un any.

La voluntat del govern municipal és “preservar el descans dels veïns i evitar que proliferin de forma descontrolada activitats relacionades amb els serveis, l’oci, els articles de regal o els records”, explica el consistori en un comunicat. La moratòria servirà perquè l’Ajuntament pugui redactar un pla d’usos de l’entorn del Mercat de Sant Antoni.

En paraules de la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, la suspensió “és temporal i molt concreta per poder analitzar, estudiar i determinar els usos que cal preservar”. Aquesta és també la voluntat de Gasca, que considera que l’important és “preservar el mix comercial perquè sigui atractiu per a la gent i que faci que Sant Antoni segueixi sent un indret característic”.

A qui no ha agradat gens la nova moratòria municipal ha estat, un cop més, al Gremi de Restauració, que considera que perjudica l’economia i la lliure competència. El seu president, Pere Chías, va expressar a Betevé el seu desacord amb la mesura i es va queixar que els restauradors són “l’ase dels cops”.

Pel que fa al mercat, la moratòria no afecta les parades que s’hi instal·laran al seu interior, ja que estan sotmeses a un règim específic i tenen continuïtat amb les que ja existien abans de la remodelació. “Volem que no hi hagi determinats tipus d’usos que acabin monopolitzant els espais d’aquella zona”, va argumentar la regidora del Districte, Montse Ballarín.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram