La primera convenció contra l’amiant

La primera convenció contra l’amiant, el 26 de novembre. Foto: FAVB

“Per un país lliure d’amiant”. Aquest va ser el clam de la primera convenció contra l’amiant, organitzada dissabte passat per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i la plataforma Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant a l’Auditori de Sant Martí. L’Associació de Veïns de la Sagrada Família ha estat part activa d’aquesta lluita al llarg dels anys i ha ajudat a “resoldre alguns casos”, tal com afirma Gabriel Mercadal, integrant de l’entitat, que cita com a exemples d’èxit “el solar de Dos de Maig o l’Escola 9 Graons”.

Mercadal també assegura que estan seguint altres casos d’amiant al barri. Entre aquests, hi ha el dels centres educatius de l’entorn de la plaça de Glòries (les escoles Encants i Gaia i l’escola bressol Leonor Serrano) o el de la nau de l’illa delimitada pels carrers de Mallorca, Lepant, Marina i València. Sobre aquesta nau, Mercadal recorda que es va retirar la meitat de la teulada d’uralita durant els treballs d’adequació que van permetre que s’hi instal·lés l’Agrupació d’Escoltes Antoni Gaudí. Però l’altra meitat encara hi és i això preocupa veïns com l’Andreu, que subratlla el perill per a la salut que suposa la presència d’aquest material, sobretot quan està malmès (com ho està en aquest cas).

La nau del carrer Mallorca és propietat de la junta constructora de la Sagrada Família (abans pertanyia a Aigües de Barcelona). La retirada de l’amiant, doncs, no està en mans de l’Ajuntament, sinó que “va lligada a la resolució del problema d’encaix del temple al barri”, diu Mercadal. Per tant, caldrà paciència. “Ens mantenim a l’espera”, afegeix.

Una mesura “insuficient”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar en la convenció contra l’amiant un fons especial de deu milions d’euros per retirar aquest material arreu de Catalunya. Per a la FAVB, la xifra és “del tot insuficient” i, a més, cal precisar què inclou la partida.