
Foto: Freepik
Uns hàbits alimentaris equilibrats i saludables contribueixen directament al benestar físic de les persones grans, però també ajuden a mantenir en forma les seves facultats mentals. Per exemple, una dieta adequada pot fins i tot millorar la memòria, segons la Fundació Amics de la Gent Gran. N’hi ha prou d’incloure-hi alguns aliments que continguin polifenols, Omega 3 i fibra.
Els polifenols són molècules presents en la majoria de les fruites i verdures i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries, que prevenen la deterioració cel·lular. Els aliments rics en Omega 3 redueixen el risc de deteriorament cognitiu i demència, segons diversos estudis, i són presents en una gran varietat d’aliments, com els peixos blaus, les olives, els fruits secs, els olis vegetals, les llavors i els mariscs. Finalment, menjar aliments amb un alt contingut en fibra també ajudarà els més grans a reduir el risc de patir malalties neurològiques.
Encara hi ha un altre element que podem introduir a la dieta, i és molt fàcil d’aconseguir: l’aigua. Perquè la deshidratació és causa de mals de cap, descuits i falta de reflexos, i afecta especialment la gent gran.
Les claus
- Aigua: Els mals de cap o la falta de reflexos poden ser la conseqüència d’un procés lent de deshidratació.
- Polifenols: Són antioxidants i antiinflamatoris i els trobem a la majoria de fruites i verdures.
- Omega 3: Els àcids Omega 3 disminueixen el risc de deteriorament cognitiu i de demència.
- Fibra: El bròquil o la col contenen molta fibra, que ajuda a reduir el risc de malalties neurològiques.