Marta Prieto

Marta Prieto, fisioterapeuta a la Sanes Cup, fent un embenat. Foto: Roser Agustí

Una oferta a LinkedIn li va obrir les portes del Club Handbol Sant Esteve Sesrovires i la primera presa de contacte per a la fisioterapeuta Marta Prieto (Arbúcies, Girona, 1995) va ser l’edició de 2022 de la Sanes Cup, el Torneig Internacional d’Handbol que organitza l’entitat.

Va ser la seva introducció a l’handbol i l’arbucienca va aprofitar-ho també per aprendre’s de memòria la normativa i conèixer les lesions més comunes en aquest esport. “Les primeres hores em vaig trobar, sobretot, caigudes, cops i rascades, i a partir del segon i tercer dia, moltes llagues als peus per l’acumulació de partits i esquinços de turmell o problemes al genoll… Afortunadament, res greu. També, és clar, em van demanar massatges terapèutics per treballar i relaxar una mica la musculatura”, recorda Prieto, que aquest any tornarà a ser fisioterapeuta a la Sanes Cup, que celebrarà la seva 41a edició entre el 14 i el 18 de juliol, amb la participació d’uns 83 equips, la majoria catalans i amb molts de francesos.

“La Sanes Cup és pura energia i em sento molt afortunada de posar-hi el meu gra de sorra”, celebra l’entrevistada, que acabarà tractant algun jugador o jugadora que passi per qualsevol de les set pistes del torneig (la Francesc Castellet, la Vinya del Sastret, La Roureda, l’Institut Monserrat Colomer, una pista nova i gran al Camp de Futbol Municipal, el Pavelló Poliesportiu Municipal i, per als més petits i petites, la pista annexa al pavelló).

“Una oda a l’amistat”

“És una competició esportiva i un esdeveniment social que revoluciona el poble. Una oda a l’amistat entre els equips. M’emociona viure aquests dies”, intervé Lluís Canals (Sant Esteve Sesrovires, 1960), president del Club Handbol Sant Esteve Sesrovires. És qui m’explica que la desfilada i la presentació d’equips, amb speaker, música, llums i fum, serà el pròxim divendres 14 de juliol, a partir de les 10 del vespre. La ReTumBand, grup sesrovirenc de percussió i animació, portarà el ritme, i no hi faltaran el Siset i l’Angeleta, els gegants de Sant Esteve Sesrovires. I a continuació, serà el torn de la Nit Jove amb DJ del torneig, a la pista annexa del Sanes Arena. Un punt de trobada que es repetirà dissabte i dimarts.

“La veritat és que em sento molt a gust en un club tan proper i familiar on tothom s’hi deixa l’ànima perquè les coses surtin el millor possible”, celebra Prieto, que el curs 2022-2023 s’ha estrenat com a fisioterapeuta del primer equip masculí, de Primera Nacional, i amb qui ha treballat als entrenaments i partits.

“La Marta és una gran fisioterapeuta i continuarà amb nosaltres la pròxima temporada, quan també s’ocuparà de la base de l’entitat”, avança Canals. “Soc molt empàtica i em preocupo pels jugadors al club i pels i les pacients a la clínica. La meva prioritat és que estiguin a gust, se sentin escoltats i acompanyats, i siguin partícips i s’impliquin en el tractament”, es retrata Prieto, que també és readaptadora física. Té un box llogat en una clínica dental al carrell Borrell, a l’Eixample barceloní, i pacients de totes les edats.

La seva primera experiència professional quan va anar a viure a Barcelona va ser a Fisio Gemma, al barri de les Corts. Feia temps que s’havia graduat a l’Escola Universitària Gimbernat & Tomàs Cerdà i havia fet pràctiques a la Clínica Teknon, on va treballar entre la zona de gimnàs i rehabilitació –va poder tractar molts tipus de lesions–, i a planta, on la majoria dels casos eren de pacients operats de pròtesi de maluc o de genoll i havia “d’ensenyar-los les pautes bàsiques de com caminar amb les crosses i què podien fer i què no; estaven ingressats un dia i marxaven cap a casa”.

L’arbucienca també recorda amb il·lusió una experiència molt més recent, de fa pocs mesos, la seva estada al torneig Andebolmania, a São João da Madeira, a prop de Porto, i com a fisioterapeuta dels set equips de base del Club Handbol Sant Esteve Sesrovires que hi van participar. “Va ser una gran oportunitat per conèixer més esportistes del club”, exposa.

El de l’Andebolmania ha estat un dels capítols del 50è aniversari de l’entitat sesrovirenca, que està en plena forma. Canals, el president, era un dels integrants de l’infantil, el primer equip de la història del Club Handbol Sant Esteve Sesrovires (1973), i explica emocionat què va passar el 17 de juny, quan es va retrobar amb vuit dels seus 10 companys i l’entrenador.

El 80% dels jugadors dels primers grups de l’entitat, inclosos el sènior de 1974 i el juvenil de 1978, es van tornar a veure i van compartir i recordar anècdotes en una jornada “molt especial i emotiva”. “Es va fer un homenatge amb un speaker, i hi havia també la pedrera del club, i també es van jugar dos partits, un dels veterans de l’entitat contra els del Barça, i el primer equip masculí es va enfrontar a l’SD Espanyol. Durant tot el dia es van disputar partits entre pares i mares, i a fora teníem una barbacoa. La jornada va acabar amb la música d’un DJ”, comparteix Canals.

Un altre partit especial del 50è aniversari va ser a principis d’any contra la selecció d’Uruguay, on juga Cristian Rostagno, jugador del primer equip. El combinat sud-americà va fer l’estada per preparar el Mundial de Polònia i Suècia a Sant Esteve Sesrovires i va dormir en un espai municipal de l’Ajuntament. És un municipi on es respira handbol per tots els racons.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram