Els Encants fa gairebé tres mesos que no obren. Foto: Línia Eixample

Al mercat de Sant Antoni hi ha una sèrie de negocis que segueixen amb la persiana abaixada d’ençà que va esclatar la pandèmia del coronavirus. Parlem de les botigues dels Encants, que a diferència de la zona de producte fresc, segueix tancada i deserta.

“La situació és d’impotència. Sabem que ho marca la llei però el moment és molt complicat”, afirma la Carme, que regenta la botiga de Confeccions Bernaus als Encants. La llei a la qual fa referència la Carme és la que estableix que l’obertura dels centres comercials, amb aforament limitat, es contempla per a la fase 2. I què passa als Encants? Doncs que es considera que formen part d’un complex de més de 400 metres quadrats i que, per tant, encara no poden obrir.

Des de fa dies la junta directiva dels Encants està mirant de solucionar la situació a través de diferents converses amb l’Ajuntament. El seu objectiu era obrir avui però no ha pogut ser i el més probable és que hagin d’esperar al 8 de juny, la data en la qual Barcelona segurament entrarà en la fase 2 del desconfinament.

Tot plegat està provocant que molts negocis estiguin passant un moment molt complicat. “Ens tenen com una gran superfície però en realitat no és així. Tot això són negocis familiars, d’autònoms…”, explica la Carme, que afegeix que des de la junta s’han fet propostes per a una reobertura controlada amb menys hores i totes les mesures de seguretat. Des de la regidoria de Comerç, però, asseguren que l’Ajuntament poca cosa pot fer, ja que fins a l’arribada de la fase 2 no hi haurà canvis i que qualsevol modificació correspon a les directrius que aquests dies marca l’Estat.

MERCAT DOMINICAL
Qui també està travessant una situació complicada són els paradistes del Mercat dominical, que també segueix tancat d’ençà que va començar la pandèmia aviat farà tres mesos. La presidenta d’aquest mercat de segona mà que es fa a l’exterior del recinte, Fuensanta García, afirma que van rebutjar una proposta de reobertura que l’Ajuntament els havia plantejat perquè van considerar que no era viable. Les condicions establien una reducció a la meitat de les parades que hi podia haver i els paradistes la van descartar. “Nosaltres només obrim els diumenges, tot concentrat en 5 o 6 hores, i el 80% dels paradistes viuen del mercat”, explica García. Ara han presentat una altra proposta al consistori, de la qual estan pendents de rebre una resposta. “La situació és delicada i els paradistes estan nerviosos. L’Ajuntament ens ha d’ajudar”, conclou.