Gent comprant

El sector del petit comerç considera que la mesura beneficia principalment les botigues més grans i les grans superfícies. Foto: Natàlia Segura/ACN

Diumenge passat va ser el primer amb botigues obertes a l’Eixample i a altres zones turístiques de Barcelona. Era l’estrena del nou horari comercial que permetrà obrir els comerços de més de 300 metres quadrats els diumenges i festius a molts barris de la ciutat durant quatre mesos, fins al 15 de setembre.

“Estem satisfets”, va dir a l’ACN el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, després de la primera jornada amb aquesta novetat en marxa. Però la seva valoració no encaixa del tot amb la sensació general del petit comerç.

Entre els eixos comercials de l’Eixample hi ha veus crítiques amb el nou horari comercial i n’hi ha que el veuen amb bons ulls, però totes coincideixen en una cosa: admeten que la majoria de botigues de barri han preferit mantenir la persiana abaixada els diumenges i festius.

“De moment, aquest primer diumenge aquí ningú ha obert”, reconeix la presidenta de l’associació de comerciants Som Sant Antoni, Lidia Núñez, que tot i això defensa la mesura perquè creu que “s’ha de ser lliure de decidir si obrir o no”. “Si hi ha botiguers que creuen que els afavorirà, és bo que puguin fer-ho”, remarca Núñez.

Un argument semblant és el d’Esther Burgos, de l’Eix Fort Pienc, que recorda que “és una elecció” i que només s’hi acolliran els negocis que en surtin beneficiats. En el cas del seu barri, assegura que el canvi no s’ha notat ni es notarà gaire perquè “no és una zona turística ni hi ha grans comerços”.

Curiosament, tampoc tindrà gaire impacte al barri de la Sagrada Família: “Les botigues del voltant del temple, sobretot les de souvenirs, ja podien obrir abans els diumenges i festius perquè tenen menys de 300 metres quadrats i es troben en zona turística”, recorda la presidenta de l’Eix Sagrada Família, Amor Garcia. En canvi, diu, “les botigues de barri no han obert ni ho faran” perquè no tindrien prou clientela aquests dies.

Qui hi surt guanyant?

És precisament aquí on rau la queixa de les cinc associacions veïnals de l’Eixample, que han signat un comunicat de la FAVB que titlla la mesura de “desastrosa” i denuncia que “només beneficia el gran comerç”. Diversos eixos comercials comparteixen aquesta crítica.

“Al comerç de barri no ens beneficia”, confessa el president de Sant Antoni Comerç, Jordi Arias, que anticipa que al seu eix ningú aprofitarà la possibilitat d’ampliar els dies d’obertura. “Qui pot obrir els diumenges i festius són els negocis que poden contractar més gent o fer treballar més dies la gent que ja tenen contractada”, reflexiona, i posa damunt la taula un tema estrella: la conciliació familiar, que en el cas del petit comerç acostuma a ser incompatible amb treballar els diumenges.

“El cap de setmana és el moment d’estar amb la família”, recorda en la mateixa línia el president de Cor Eixample, Xavier Llobet, que no entén per què s’ha decidit aplicar aquesta modificació en l’horari comercial. “El petit comerç sol ser familiar i, per tant, potencia la família. Per què hem de perdre això?”, es pregunta. Creu, doncs, que la idea d’aixecar les persianes els diumenges i els festius va en contra de la manera de treballar i de viure pròpia de Barcelona.

Pel que fa a la competència amb els negocis que sí que es poden permetre no parar en tota la setmana, el president de Sant Antoni Comerç intenta ser optimista: “El petit comerç sempre té competència de les grans superfícies, de les plataformes online… Però hem de treballar per fidelitzar el client amb la nostra manera de fer”, conclou Arias.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram