Insomni

L’Agència de Salut Pública de Barcelona assenyala que l’insomni també té un component de classe. Foto: Pexels

Dormen suficient els barcelonins i les barcelonines? Quantes hores dormen de mitjana cada nit? L’insomni afecta en menor o major grau els joves? I les dones? Aquestes són algunes de les qüestions clau que es revelen en un estudi elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) batejat com a Desigualtats de gènere en la salut a Barcelona.

En aquest sentit, si parlem d’insomni, la conclusió és clara. “Les diferències en el son entre homes i dones estan molt documentades”, afirma l’agència. “En la població general, les dones reporten menys hores de son, més problemes de son i més freqüència d’insomni”, afegeix. Aquest fet no és menor, ja que, tal com apunta la mateixa organització, “les hores de son insuficients s’associen amb una major mortalitat, sobrepès, diabetis, problemes cardiovasculars, problemes de salut mental i problemes cognitius”.

L’insomni en primera persona

La Mònica és mestre de primària en una escola de Barcelona i des de fa anys pateix insomni. “Vaig tot el dia cansada i a la nit, tot i que quasi no m’aguanto dreta, m’és impossible dormir i em passo hores donant voltes al llit”, explica. En el seu cas són l’estrès i els nervis el que li produeix aquesta situació. “M’ho va dir el metge”, assenyala. Alhora, reconeix que viu en un carrer molt transitat i això no l’ajuda gens a dormir.

La seva situació va arribar a ser límit quan va passar dos dies sense dormir. “T’afecta tota la teva vida”, afirma. Parla de mal humor, de tristesa i, evidentment, de cansament constant. Per això va decidir contactar amb especialistes, que li van recomanar fer una dieta especial per poder dormir. “Tot i que em va millorar molt l’insomni, sempre hi ha un dia a la setmana que no dormo”, reconeix. Ara està amb ajuda psicològica i el cert és que per primera vegada es mostra confiada i creu que aconseguirà dormir bé en el futur.

L’insomni en xifres

La Mònica escenifica a la perfecció la part més dura de no dormir. Amb tot, la manca de son és una qüestió generalitzada a Barcelona. Així ho determinen les xifres publicades per l’ASPB i segons les quals el 34% de les dones i el 31% dels homes dormen menys de set hores al dia. Alhora, i a mesura que la població es va fent gran, la insuficiència de son va a l’alça. “La prevalença de son insuficient augmenta amb l’edat, de manera més consistent entre les dones”, afirma l’organisme. Així, una de cada tres dones de 16 a 24 anys dorm malament o massa poc, mentre que són quatre de cada deu les dones de més de 75 que tenen un son insuficient. En el cas dels homes de 16 a 25 són el 22% i quan tenen més de 75 anys, el 36%.

Així mateix, com en moltes altres qüestions, pel que fa a la insuficiència i mala qualitat del son, en les dones de 25 a 65 anys són les de les classes menys benestants les que en surten pitjor parades. No passa el mateix amb ells, ja que els homes de classes mitjanes i benestants dormen menys i amb pitjor qualitat que els homes més empobrits.

Finalment, en el cas de les persones de més de 65 anys s’aprecia que qui pitjor dorm són les persones que tenen menys estudis. D’aquesta manera, el 40% de les dones amb estudis primaris diuen que no dormen prou, mentre que en el cas de les dones amb estudis universitaris la xifra és del 24%.

Per què dormen pitjor les dones?

Hi ha diferents motius que expliquen la manca de son o el son de mala qualitat en les dones. “Alguns estan relacionats amb diferències biològiques, com ara l’embaràs o la menopausa”, afirma l’estudi. En canvi, n’hi ha d’altres que tenen a veure amb altres factors, com per exemple amb la cura de criatures.

Dit d’una altra manera, la responsabilitat més gran de les dones en la criança dels fills fa que dormin menys que els homes.

L’edat de no dormir

Certament, amb l’edat, la població de Barcelona acaba dormint pitjor. De totes maneres, hi ha una etapa a la vida en què les hores que passem descansant brillen per la seva absència: l’adolescència.

“El 54% de les noies i el 45% dels nois no dormen les vuit hores diàries recomanades a la seva edat en dies lectius”, afirma l’estudi de l’ASPB. Aquesta xifra encara és més gran en els joves que estudien segon de batxillerat. En aquesta etapa de la vida, el 77% de les noies i el 71% dels nois no dormen prou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram