Any 1911. Façana de la casa Pere Company a la cruïlla entre els carrers Casanova i Buenos Aires. Foto: orgullosademiciudad

La casa Pere Company és a la cantonada dels carrers Casanova i Buenos Aires del districte de l’Eixample barceloní. Va ser dissenyada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch l’any 1911 per encàrrec de l’esposa de Pere Company i Molins, que va comprar el solar l’any 1910 per construir-hi l’habitatge familiar. Entre 1901 i 1911 Puig i Cadafalch construeix un seguit de residències unifamiliars per a la classe alta. Aquestes cases, entre les que hi ha la casa Pere Company, es caracteritzaven per les seves façanes d’estuc blanc i interiors clars. Inclassificable arquitectònicament per a disgust dels entesos i insubornable a l’especulació urbanística dels anys setanta, aquesta obra de Puig i Cadafalch és, potser, la seva més destacable per la seva especificitat.

L’edifici, originàriament aïllat i voltat de jardí, ocupa una peculiar cantonada en angle recte, sense xamfrà a l’extrem nord del solar. Per tal d’assolellar la façana al jardí, Puig i Cadafalch hi fa una utilització noucentista, emparentada amb formes de tradició popular i barroca i estils de la sezessión vienesa dels arquitectes Wagner i Olbrich, tot i que mantenint el tret modernista de l’acurat disseny dels elements constructius i decoratius.

Poc temps després de la seva construcció, cap al 1920, la família Company va vendre la casa a Dolors Catarineu Ferran, que va encarregar un projecte de reforma i ampliació a l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. A la mort de Catarineu, l’any 1928, la casa va passar als seus fills, propietaris de Manufactures Rosal, que hi van instal·lar el seu domicili particular.

Durant la guerra civil espanyola, la casa va ser la seu del Gabinet d’Identificació Policial de la Generalitat, i, des del 1940, en què la va adquirir el doctor Melcior Colet, clínica i consulta ginecològica, abans que el 1982 la cedís a la Generalitat perquè hi instal·lés el Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Melcior Colet, que acull des del 1986 i depèn de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física.

En aquesta galeria s’hi mostren diverses peces i fotografies de temàtica esportiva, en especial objectes referits a l’esport català com ara els trofeus del porter Ricardo Zamora, medalles de futbol dels campionats de Catalunya, la pilota de futbol signada pels jugadors de la final del 1942 o reglaments i pintures de 1862 del “Gimnasio Español”. També són interessants els objectes exposats que fan referència a l’olimpisme, entre els quals destaquen torxes i medalles, a més de mascotes i peces de diversos esportistes olímpics catalans.

per Santi Capellera i Rabassó

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram