Un moment de l’acte d’inauguració del monòlit. Foto: Ajuntament

Cristina Bergua va desaparèixer el dia 9 de març del 1997, quan tenia 16 anys. Tot i que ja fa més de 20 anys dels fets, la seva família no ha deixat de pensar en ella cap dia. A partir d’ara, la ciutat també mantindrà aquest record amb un monòlit que el passat 12 de juliol es va inaugurar a la plaça que hi ha a la confluència dels carrers Palma de Mallorca, la Miranda i Mossèn Joaquim Palet.

En l’acte hi van participar més de 200 cornellanencs, molts dels quals no han deixat mai de fer costat a la família Bergua-Vera. Aquest és un dels elements més importants que destaca Montserrat Torruella, presidenta de l’associació Inter-SOS, dedicada a les famílies de persones desaparegudes sense causa aparent. En una conversa amb Línia Cornellà, diu que un dels elements més importants en aquests casos és “que la societat sigui capaç de solidaritzar-se amb les famílies”, ja que sovint els parents de les persones desaparegudes viuen aquestes situacions tan complicades “des de l’anonimat”.

Torruella considera que amb l’acte celebrat el dia 12, “la família se sent acompanyada i reconeguda”, de manera que la seva situació pren “una dimensió social” molt important, ja que rep molta ajuda per part dels veïns.

En aquest sentit, l’entitat també valora molt positivament el suport rebut per part de l’Ajuntament de Cornellà i del Prat, que “han posat molts mitjans” per tirar endavant l’associació.

De fet, a la inauguració del monòlit hi van participar l’alcalde Antonio Balmón i l’exalcalde José Montilla, que ocupava el càrrec quan van passar els fets. Torruella assegura que des del consistori de la ciutat “han fet un acompanyament extraordinari a la família”.

DEMANEN MÉS IMPLICACIÓ
Tot i l’agraïment d’Inter-SOS cap a aquests consistoris, la seva presidenta creu que no es fa prou prevenció per evitar més casos. Torruella explica que “les desaparicions provoquen un dolor que necessitarien un acompanyament i un ajut de l’administració que no es fa”. També considera que els governs haurien de fer campanyes com les que es fan per reduir els accidents de trànsit i assegura que “la prevenció seria desitjable”.

En l’acte en record de Cristina Bergua hi van participar alumnes de l’Escola Municipal de Música Roser Cabanas i el periodista Paco Lobatón, molt implicat amb diferents famílies que busquen persones desaparegudes sense causa aparent.

Sobre aquests casos, un informe elaborat per Jordi Domènech, inspector en cap de l’Àrea Central d’Investigació de Persones dels Mossos d’Esquadra, detalla que, per sexes, desapareixen un 56% d’homes i un 43% de dones. Pel que fa a la franja d’edat, entre els 36 i els 50 anys és quan es produeixen més desaparicions. En segon lloc hi ha la franja que va dels 51 als 65. Només entre els 13 i els 17 anys hi ha més casos de dones que d’homes. Però sovint, alguns mitjans se centren en aquests i en fan un tractament que Torruella considera inadequat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram