Flamenc Cornellà

Desenes d’artistes han passat pel festival cornellanenc. Foto: Ajuntament

El Festival d’Art Flamenc de Catalunya escalfa motors per celebrar la seva quarantena edició. Tindrà lloc del 10 al 31 de maig, amb un programa especial que bascula al voltant de dos mites del flamenc dels últims temps. Es tracta del bailaor Farruquito, que actuarà a l’Auditori dissabte 11 de maig a les vuit del vespre, i del cantaor Fosforito, sobre qui es presentarà un documental el divendres 31 de maig a l’Auditori de Sant Ildefons.

Juan Atonio Ruiz, de la Coordinadora d’Entitats Flamenques i Andaluses de Cornellà
-l’organitzadora de l’esdeveniment-, explica a aquesta publicació que el programa d’enguany representa “l’evolució del festival”. En aquest sentit, Ruiz reivindica que el certamen cornellanenc és el degà de Catalunya d’aquest àmbit i que es desenvolupa en “tres dimensions”: oferint actuacions de cant i dansa tradicional, i alhora llançant artistes emergents i presentant de llibres o documentals, com és el cas d’enguany.

Sense anar més lluny, Fosforito ha estat un referent per a les penyes flamenques de la ciutat. De fet, una d’elles duu el seu nom. El director del film, Alejandro Fernández, participarà en un col·loqui juntament amb Francisco Hidalgo, autor cornellanenc de diversos llibres sobre el cantaor, el dia 31 de maig.

Figures consagrades

Aquest és el principal atractiu del festival, la capacitat de portar a la ciutat figures del flamenc. Ruiz, de fet, recorda que a principis del segle XXI un jove Vicente Amigo va passar per la ciutat a presentar el seu art. L’actual referent universal de la guitarra flamenca no és l’únic de la llista: el cornellanenc Juan Gómez ‘Chicuelo’ o el cordovès José Antonio Rodríguez, tots dos guitarristes, són alguns dels altres grans noms que han passat pels escenaris del festival flamenc.

Enguany el cartell del certamen ofereix espectacles com el de Rosario ‘La Tremendita’, compositora i cantaora que portarà el seu art dissabte 25 de maig a Can Bagaria, a partir de les vuit de la tarda, en un espectacle obert a tothom i gratuït. “Intentem tenir un repertori variat i treure el festival al carrer”, reconeix Ruiz, que considera que el Festival d’Art Flamenc ha d’anar dirigit a tots els públics, “no només per als més flamencs”. I, en aquest sentit, ‘La Tremendita’ pot ser una aposta segura, ja que el seu estil transgressor -però amb arrels molt flamenques- és atractiu per a un públic que no sigui tan purista.

A banda, el festival també portarà els cantants Ezequiel Benítez i José Vargas, que viu a Barcelona i és fill de la immigració de mitjans del segle XX, en un concert que se celebrarà el 10 de maig a les vuit del vespre a l’Auditori de Sant Ildefons.

Amb tot, el programa demostra la consolidació d’un certamen que va néixer fa quatre dècades, però que té unes arrels molt més longeves. I és que va néixer com el fruit de la unió de diversos festivals independents que portaven a terme diferents entitats flamenques de la ciutat. I amb la unió en un de sol, han convertit Cornellà en una de les capitals del flamenc. “Que s’unissin va ser una bona decisió”, reflexiona Ruiz.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram