La façana de la Mesquita Al Tauba. Foto: Google Maps

La mesquita Al Tauba de la ciutat va rebre a finals del passat mes d’abril la visita de l’imam salafista saudita Saleh Al Moghamsy, el qual va fer el sermó d’aquell divendres davant de prop d’un miler de fidels que omplien un dels temples musulmans més grans de tot Catalunya –finançat amb diners saudites– i que s’inaugurava de manera oficial aquell dia. A priori havia de ser un divendres més d’oració si no fos perquè Al Moghamsy va defensar fa quatre anys en una televisió àrab la “santedat” d’Osama Bin Laden.

A l’esmentat vídeo –que córre per les xarxes socials amb subtítols en anglès– l’imam de l’Aràbia Saudita va afirmar en àrab que “tot i que la majoria d’especialistes estan d’acord que l’organització de Bin Laden va causar un gran mal a la nació islàmica i és el responsable de vessament de sang, el fet de la mort d’un musulmà li dóna a ell la santedat i l’honor reservat als musulmans”.

Poc després de la visita d’Al Moghamsy –que va ser destapada pel periodista especialista en Islam i terrorisme, Ignacio Cembrero–, un dels responsables del Centre Cultural Islàmic de Cornellà, Larbi Cherki, va negar que l’imam fos una “persona radical” i va posar en dubte les crítiques vessades sobre la seva figura. “A Internet es diuen moltes coses”, va etzibar.

Línia Cornellà s’ha posat en contacte amb un traductor d’àrab, el qual ha confirmat que els subtítols del vídeo en qüestió es corresponen amb el que diu l’imam.

Preguntat sobre què va predicar Al Moghamsy durant el sermó, Cherki es va limitar a dir que “ho va fer bé” i que no va parlar “de res en concret”. Aquest responsable de la mesquita va negar, a més, que cursés la invitació de l’imam saudita, el qual hauria visitat la mesquita Al Tauba aprofitant la seva presència a l’Estat espanyol, però un cartell anunciant la pregària el contradiu. Aquesta publicació s’ha intentat posar en contacte amb el Centre Cultural Islàmic local per saber la seva versió de primera mà, sense èxit.

Sigui com sigui, el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ja ha demanat informació a la comunitat musulmana i a la Generalitat sobre aquesta visita polèmica.

Crítiques però alhora precs
per evitar l’estigmatització

Un dels primers a sortir al pas de la visita de l’imam va ser Àngel Colom, director de Nous Catalans, que es va preguntar a Twitter “per què es tolera” que un “salafista radical” prediqui a Cornellà.

A la ciutat, les crítiques les ha liderat el PP i el seu cap de files, Daniel Serrano, el qual va dir que la visita d’Al Moghamsy “confirma els temors” que ells van expressar durant la campanya electoral de les municipals. Aleshores el PP va centrar el seu discurs en la seguretat i en la necessitat d’integració dels nouvinguts, fet que va portar cua.

Un pèl diferent és la postura de Cornellà En Comú, que va participar en una mobilització el novembre en contra de l’estigmatització dels musulmans arran de la detenció d’un jove magrebí per presumpta vinculació amb l’Estat Islàmic –el qual, finalment, ha quedat en llibertat sense càrrecs–. El seu portaveu, Vidal Aragonès, rebutja la visita d’Al Moghamsy però alerta que no es pot assenyalar una comunitat sencera només per un cas en concret.

Des de l’Ajuntament, per la seva banda, han preferit no fer declaracions al respecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram