La família viu a les fosques des de principis de mes. Foto: Línia Cornellà

“M’estan fent servir per donar exemple”. Són paraules de Pablo A. mentre mostra a Línia Cornellà com se les arregla una família per viure sense electricitat durant tres setmanes. Espelmes a la taula, nevera a les fosques, una espècie de llum d’oli a piles penjant del sostre del menjador i una ràdio petita. “Quan es fa fosc anem a dormir perquè ja no es pot fer res”, lamenta aquest veí de Riera al qual Endesa ha tallat el subministrament –tot i estar al corrent de les factures– perquè s’ha negat a canviar el seu comptador tradicional per un d’intel·ligent.

El tall va tenir lloc el dia 7, després d’uns mesos d’estira-i-arronsa amb l’empresa a través de cartes d’avís. Pablo A., tanmateix, es va negar a la substitució des d’un principi perquè els aparells nous, basats en el que els experts anomenen “electricitat bruta”, poden ser perjudicials per a la salut. De fet, el veí recorda que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va reconèixer el 2011 els efectes cancerígens que poden tenir les ones electromagnètiques que emeten aquests dispositius. “No es parla de la seva compatibilitat amb la salut”, lamenta Pablo A., que reclama un informe que certifiqui que aquests aparells i tot el seu desplegament són “inocus”.

INSTAL·LACIÓ “PER NASSOS”
El que més lamenta aquest veí de Riera és l’actitud d’Endesa. “Estan imposant els comptadors per nassos”, es queixa. Però en base a què ho fa l’empresa?

Segons el Reial Decret 1110/2007 –amb el socialista Joan Clos com a ministre d’Indústria– i confirmat el 2012 per una altra ordre –ja sota el mandat del ministre del PP Manuel Soria–, abans del 31 de desembre d’enguany les elèctriques hauran d’haver substituït tots els comptadors dels habitatges de l’estat pels nous telegestionats. “Això només passa a Espanya”, critica el veí, que assegura que el panorama a Europa és diferent, ja que a països com Holanda o el Regne Unit la instal·lació de comptadors intel·ligents “és opcional”.

MÉS CASOS A CORNELLÀ
Qui sembla que no ha tingut opció és una veïna de Pablo A., una dona gran que explica, resignada, que per l’amenaça de tall elèctric i el delicat estat de salut del seu marit no va poder negar-se a la substitució del comptador.

Amb tot, el de Pablo A. no ha estat l’únic cas, ja que des del consistori en tenen constància d’almenys set. Des de la Federació d’Associacions de Veïns, per la seva banda, expliquen a Línia Cornellà que aquesta qüestió depèn del govern de l’estat però que han demanat a l’Ajuntament que intercedeixi per evitar més talls. I aquest, al seu torn, ha denunciat Endesa per coaccions contra el veí de Riera.

I què diu la companyia? Aquesta publicació s’ha posat en contacte amb Endesa, des d’on defensen que la seva actuació “s’ajusta a la llei” i que la radicació que emeten els nous comptadors “no suposa cap perill per a la salut”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram