ZBE Cornellà

La Zona de Baixes Emissions afecta una part del municipi. Foto: AMB

L’Ajuntament de Cornellà ha mostrat prudència a l’hora de valorar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la la Zona de Baixes Emissions de Barcelona, que afecta una part del municipi. Fonts municipals han explicat a Línia Cornellà que el consistori està analitzant la sentència per veure en quin sentit els pot afectar, i descarta prendre cap acció que no sigui acordada amb la resta de municipis afectats -Barcelona, l’Hospitalet, Esplugues i Sant Adrià-. “Les decisions que calguin es prendran de comú acord amb la resta de municipis”, apunten les mateixes fonts.

Tanmateix, l’anul·lació d’aquesta ordenança, que prohibeix la circulació dels vehicles més contaminants per l’espai definit per les Rondes durant bona part del dia, no s’aplicarà immediatament. En aquest sentit, el regidor d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, va argumentar ahir que la sentència “no és ferma” i que, per tant, continua vigent. Almenys fins que un tribunal digui el contrari. Precisament Badia va informar que avui hi hauria una reunió entre tots els municipis afectats per decidir si recorren o no la decisió judicial. “És una sentència que provoca indefensió en milers de ciutadans”, va afegir.

Per la seva banda, des de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire critiquen la sentència. De fet, Maria Garcia, membre de l’agrupació, lamenta en declaracions a betevé que la sentència “fa apreciacions que són polítiques”. “Sembla que defensa el dret a conduir”, apunta Garcia.

“Vicis substancials en l’elaboració”

Amb tot, en l’expedient administratiu, assenyalen els magistrats a la sentència, “no es realitza una anàlisi suficient de les alternatives, ni de les conseqüències econòmiques, socials i sobre el mercat i la competència que produeixen les mesures. En aquesta línia, tampoc “s’avaluen suficientment els costos i beneficis que implica el projecte de disposició pels seus destinataris, així com les càrregues administratives que suposa”.

A més, consideren que hi ha “vicis substancials en l’elaboració de la norma”, sobretot pel que fa a les memòries i informes utilitzats, basats en dades no actualitzades, cosa que obliga a anul·lar-la. De fet, els magistrats creuen que la normativa no compleix els principis d’idoneïtat, necessitat i proporcionalitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram