festa museu mates

La festa d’aniversari va comptar amb cúpules de Leonardo. Foto: MMACA

La Pura Fornals, presidenta del Museu de les Matemàtiques (MMACA), recorda que quan van començar a moure aquest projecte expositiu entre les administracions les cares oscil·laven entre un “uf” i la més absoluta incredulitat. “Barrejar les paraules museu i matemàtiques no els semblava una bona idea”, rememora aquesta professora cornellanenca en una conversa amb Línia Cornellà. Finalment, va ser l’ajuntament de la seva ciutat qui va apostar per un espai expositiu que acaba de complir una dècada de vida.

Durant aquests anys, el Museu de les Matemàtiques, ubicat al Palau Mercader, ha rebut la visita de més de mig milió de persones. Sense anar més lluny, el 2 de febrer va celebrar una festa d’aniversari a Can Mercader, en la qual es van atendre 1.100 infants, que van gaudir de les formes, els números, els problemes i les cúpules de Leonardo -fins a 15 en van fer, detalla Fornals-. “El nostre lema és ‘prohibit no tocar’”, reivindica la professora.

Trencar l’estigma

I és que a través de l’experimentació dels infants –i dels adults– es poden fer més accessibles les matemàtiques, una branca del coneixement que genera estrès i ansietat entre l’alumnat. “Les matemàtiques no han de ser només omplir pissarres amb fórmules”, argumenta Fornals, que proposa millorar la connexió amb els estudiants. I això ho posa en pràctica dia a dia, amb constants visites de grups escolars arribats d’arreu del país que venen a l’únic museu d’aquestes característiques que hi ha a Catalunya.

“El temps ens ha donat la raó”, assenyala l’alcalde, Antonio Balmón, en un article recent al seu blog. “Vam veure que l’aposta era engrescadora”, apunta el batlle, que recorda que el museu afronta, els pròxims anys, una evolució que l’ha de fer anar a més. I és que està previst que a mitjà termini es traslladi a una nau de Can Bagaria, pas que suposaria quintuplicar la seva superfície actual. “Ampliem espai i refermem la nostra imatge”, celebra Fornals. Així i tot, aquest canvi encara podria trigar entre dos i tres anys, depenent dels terminis de licitació i les obres.

Amb tot, l’activitat del museu no s’atura. Pròximament, explica Fornals, està previst que es posi en marxa una campanya que pretén col·locar problemes matemàtics als comerços de la ciutat, perquè els veïns els estudiïn i els resolguin. “Quan resols un problema et sents satisfet i es reforça l’autoestima”, remarca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram