Fàbriques i tallers tancats en un polígon de Cornellà de Llobregat. Foto: Àlex Recolons / ACN

Els acomiadaments i els anuncis de tancaments d’empreses tornen a omplir titulars i notícies una dècada després de l’esclat de la bombolla immobiliària. La crisi social i econòmica derivada de la pandèmia comença a fer estralls a la ciutat, que ja s’ha convertit en el municipi amb més persones sense feina de tot el Baix Llobregat.

Les xifres així ho demostren. Cornellà va tancar l’agost amb 5.823 persones a l’atur després de sumar més d’un centenar de persones que s’han quedat sense feina aquest estiu.

Això suposa un increment de gairebé 1.200 persones en comparació amb el mes d’agost de l’any passat i situa la taxa d’atur de la ciutat, que és d’un 13,4%, un punt per sobre de la que hi ha a la comarca i al conjunt de l’àrea metropolitana, les dues amb un 12,6%. De fet, la taxa d’atur de Cornellà és superior, fins i tot, a la registrada a tot el país, tot i que en aquest cas només la supera per una dècima (13,3%).

INCERTESA PEL FUTUR
A més dels milers de persones que s’han quedat sense feina, també cal tenir en compte la incertesa dels 7.458 treballadors i treballadores d’empreses amb seu a Cornellà que ara mateix estan afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

La ciutat torna a encapçalar la llista comarcal amb 970 empreses que han aplicat un expedient, 899 per força major i 71 per altres causes. En nombre de treballadors afectats només la supera Martorell, on la Seat i totes les empreses proveïdores i de serveis sumen més de 18.200 persones afectades, i El Prat, on el nombre de persones afectades és de més de 12.100 per la crisi que pateix el sector aeronàutic.

De la mateixa manera que moltes de les persones afectades per ERTO d’empreses que tenen la seu a Cornellà viuen a altres municipis, l’anunci de tancaments de fàbriques com el de Nobel Plastiques, dedicada a la fabricació de components per a l’automòbil i ubicada a Sant Joan Despí, també afecta la ciutat, amb més d’una vintena de treballadors que es podrien quedar sense feina si l’empresa acaba tancant la planta.