Considera que la resposta de l’Ajuntament al problema és “insuficient”. Foto: Arxiu

“Persisteixen les problemàtiques vinculades al dret a l’habitatge”. És una frase que es pot llegir a l’informe sobre l’activitat duta a terme per l’oficina del Síndic de Greuges de Cornellà durant el 2019. El Síndic, Joan Barrera, va presentar-lo en un Ple extraordinari que es va celebrar el 3 de novembre i que va servir per tornar a posar sobre la taula els problemes que tenen molts cornellanencs i cornellanenques per poder accedir a un habitatge digne.

En el document, el defensor dels ciutadans destaca la feina que està fent el consistori a través de l’Oficina Local d’Habitatge i del Fons de lloguer social, però remarca que “la resposta és insuficient” per tal de garantir “un dret que és essencial pera la vida de les persones, especialment les que viuen en una situació de precarietat”.

En l’informe, Barrera estira les orelles a totes les administracions i recorda que les competències per garantir aquest dret “promovent habitatge de lloguer social i accessible” són de la Generalitat i del govern de l’Estat. Però també considera que el govern d’Antonio Balmón hauria d’ajudar els ciutadans amb mesures d’acompanyament i d’informació per donar a conèixer els drets dels afectats i els mecanismes d’ajut previstos en la normativa”.

CONTROLAR ELS LLOGUERS
Per al Síndic, “la vessant més dramàtica” de la crisi de l’habitatge que hi ha a la ciutat són els desnonaments. A més, també recorda que “la realitat de l’habitatge a Cornellà té altres dimensions que no poden quedar al marge” i recull els casos de famílies que viuen en habitacions, on sovint se sume condicions d’extrema fragilitat i pagant uns preus desorbitats”. També destaca els problemes dels joves per independitzar-se i la situació de precarietat laboral que pateixen.

Barrera també lamenta que no hi hagi “mecanismes eficaços que permetin un control efectiu dels lloguers en aquells punts on la pressió alcista col·lisiona amb la preservació del dret a l’habitatge”, una mesura que Esquerra va presentar al Ple de setembre i que PSC i Ciutadans van rebutjar.