L’antic mercat del Centre, per exemple, reviu en l’exposició. Foto: Toni Baños

El Cornellà oblidat, aquell que era en blanc i negre i que, en molts casos, ha quedat sepultat per l’urbanisme de la Transició, reviu temporalment al Castell. Es tracta de l’exposició Després del Silenci: Cornellà 1975-1980, que recull 150 fotografies del cornellanenc Toni Baños. Les imatges mostren indrets desapareguts de la ciutat, antics edificis, i també les festes populars, o temes socials i lluites sindicals. El consistori ha explicat que en total, Baños ha cedit a Cornellà el dret d’ús d’uns 3.500 negatius que des de l’Ajuntament s’han digitalitzat i organitzat per a la consulta de la ciutadania. La mostra es podrà veure fins a l’1 d’octubre.

Com activitat complementària es faran dues taules rodones al Castell de Cornellà, la primera el 28 de juny, sobre ‘El paper de la fotografia en el marc dels moviments socials’, i l’altra, el 6 de juliol sobre ‘Els primers anys de la transició a Cornellà’. Toni Baños, afiliat al Partit Socialista Unificat de Catalunya i compromès amb la lluita per les llibertats polítiques i la defensa de la democràcia, va compaginar fotografia i militància política, especialitzant-se en la foto denúncia, deixant constància de les grans mobilitzacions i vagues obreres d’aquell període, i relatant una crònica de tot el succeït a Cornellà i el Baix Llobregat entre els anys 1975 i 1980.

Algunes imatges, com les dels vaguistes de la Roca o dels jeeps de la Guàrdia Civil vigilant els treballadors, s’han convertit ja en icones reproduïdes mil vegades en multitud de publicacions i exposicions que repassen la història de la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram