Vila, Martí i García

Vila (dreta), al costat de Martí i García. Foto: Ajuntament

El Palau Mercader acull fins al gener l’exposició Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic, un viatge per la història de la visió del cos femení des de principis del segle XX fins a l’actualitat en el món del còmic.

Parlem amb la seva comissària, Marika Vila, que ha conjugat en aquesta mostra les seves dues passions: el còmic –com a historietista que és– i l’estudi de les identitats de gènere. “El còmic no és aliè al patriarcat”, assegura Vila durant una conversa amb aquesta publicació. Ella, de fet, reconeix que quan va començar a dibuixar els anys 70 no coneixia cap referent femení. “És quan em vaig qüestionar per què, al còmic, el cos de la dona era molt més important que la seva veu”, recorda Vila.

Compromís feminista

Aquella època va coïncidir amb l’eclosió d’un moviment de dibuixants que, un cop superada la dictadura, reivindicaven el món del còmic perquè recuperés la seva “dignitat com a art”, rememora la comissària de l’exposició. Aquesta mostra, de fet, ressegueix el discurs de les dones en cada època, dins dels espais que els han estat permesos. “El còmic ha estat sempre un diàleg d’homes”, denuncia.

És en aquells anys, a més, quan va començar a estudiar les identitats de gènere, fins que el 2017 va aconseguir el doctorat, precisament abordant aquestes problemàtiques relacionades amb la representació del cos femení. En paral·lel, per altra banda, Vila no ha deixat de dibuixar històries compromeses de temàtica social.

Sense anar més lluny, l’objectiu d’aquesta mostra és unir les joves autores amb les referents del passat, el que Vila descriu com un “diàleg intergeneracional” que contribueixi a “modificar paradigmes” masclistes a través del còmic.

L’exposició, inaugurada el dia 17 amb la presència del regidor de Cultura, Ot García, i del delegat d’aquest àmbit a la Diputació, Jordi Martí, està dividida cinc parts lligades al context històric de cada època. Es tracta, a més, d’una proposta accessible, atès que permet una experiència sensorial per millorar la percepció a través dels sentits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram