Cornellà càtedra UB

Presentació de la càtedra a l’Aula Magna de la UB. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament i la Universitat de Barcelona (UB) han creat la Càtedra UB sobre perspectiva de gènere i feminismes Ciutat de Cornellà’. L’han presentat avui al matí a l’Aula Magna de l’edifici històric de la universitat, amb la presència de l’alcalde, Antonio Balmón; la directora de la càtedra i professora de la Facultat de Física, Sonia Estradé, i el rector de la UB, Joan Guàrdia.

Per a Balmón, la creació d’aquesta càtedra és “una oportunitat per generar coneixement que compti amb la mirada femenina i de gènere”. Sense anar més lluny, el batlle ha recordat que l’Ajuntament i la UB ja han celebrat 13 edicions de la Universitat d’estiu de les Dones, en el marc dels cursos Els Juliols. Aquest és un projecte pioner en matèria d’igualtat per on han passat més de 3.500 participants i prop de 300 docents. “És important disposar d’aquests espais de debat, reflexió i investigació que permeten empoderar les dones”, ha assenyalat Balmón.

“Una societat més justa”

Per la seva banda, Guàrdia ha destacat el potencial que té l’activitat acadèmica “per contribuir a construir una societat més justa”. Sigui com sigui, aquesta càtedra permetrà “crear un espai de pensament, de trobada, de debat i de discussió al voltant dels coneixements feministes”, ha explicat Estradé. De fet, aquesta nova càtedra vol donar visibilitat als estudis amb perspectiva de gènere i impulsar un coneixement científic feminista i crític.

Per tot plegat, la nova càtedra Ciutat de Cornellà inclourà l’organització de la Universitat d’estiu de les Dones, a més de la creació de l’Escola d’estiu de Física i Gènere. La finalitat d’aquesta iniciativa és combatre el fet que moltes dones abandonen la possibilitat d’entrar en el món laboral en el camp de la física quan finalitzen els seus estudis de màster o de grau. A més, està previst que se celebri un Congrés d’hivern en recerca de gènere a Cornellà i que investigadores de la UB visitin les escoles de la ciutat el Dia internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que es commemora l’11 de febrer.

Abans, però, la càtedra començarà a funcionar amb un taller sobre el coneixement feminista a dins i fora del món acadèmic. Tindrà lloc el dia 19 i aplegarà investigadores i membres d’entitats feministes per buscar punts en comú i compartir experiències. “El retorn no ha de ser només a l’exterior”, ha assegurat Estradé, que considera que la càtedra “ha de poder ajudar a fer una docència, una investigació, una transferència, una divulgació i, en definitiva, una universitat, menys travessada per biaixos androcèntrics”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram