El cartell d’entrada al barri de Famades des de la Ronda. Foto: Google Maps

La Zona de Baixes Emissions que limita els vehicles que poden circular per l’interior de les Rondes ja funciona. Després d’haver hagut d’endarrerir la posada en marxa aquesta primavera per la pandèmia, des d’avui les càmeres ja multaran als vehicles que circulin per la zona delimitada sense la targeta ecològica de la DGT.

A Cornellà, aquesta mesura té una afectació molt limitada, ja que només s’aplica a la zona que queda dins de l’anella que formen la Ronda de Dalt i la Ronda Litoral. Així doncs, l’únic barri de la ciutat on s’ha d’aplicar aquesta mesura és a Famades. Les rondes són el límit d’aplicació de la ZBE però en queden excloses, així que s’hi pot circular sense restriccions.

La Zona de Baixes Emissions neix amb la voluntat de reduir la contaminació de l’aire que afecta tota l’àrea metropolitana. De fet, aquesta mesura s’aplicarà després que la Comissió Europea sancionés l’Estat per no fer res per reduir la contaminació que fa anys que afecta la capital catalana i els municipis del voltant. La mesura havia d’entrar en funcionament l’1 d’abril, però l’administració va decidir endarrerir-ho fins al setembre pel coronavirus, que gràcies al confinament va ajudar a reduir àmpliament els nivells de contaminació.

A més, atenent les peticions de diferents col·lectius afectats per la crisi social i econòmica, les restriccions començaran amb algunes excepcions. Per exemple, cotxes i motos d’autònoms amb certes condicions econòmiques gaudiran d’una moratòria per la qual no necessitaran l’etiqueta de la DGT fins a l’abril de l’any que ve. És el mateix termini que s’ha donat a les furgonetes.

Encara van més enllà els terminis per a camions, que no necessitaran l’etiqueta per circular fins al juliol del 2021, i per als autobusos i autocars, que no hauran de tenir el distintiu mediambiental de la DGT fins el gener del 2022. Aquestes moratòries són especialment significatives per a Cornellà, ja l’única zona on s’apliquen les mesures de la ZBE és a Famades, on hi ha un dels principals polígons industrials de la ciutat.