Balmón

Antonio Balmón ha participat en una trobada del cicle de conferències ReThinkBCN organitzada per Foment. Foto: Foment

Antonio Balmón té al cap com ha de ser l’àrea metropolitana de Barcelona. L’alcalde de Cornellà fa temps que ocupa el càrrec de vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i ha esdevingut una figura clau en la gestió del territori. Si més no, el socialista ha aconseguit imprimir el seu caràcter assossegat i basat en el pacte a l’administració que lidera.

Així ho ha demostrat aquest dimarts en la conferència La metròpolis de les respostes impulsada per l’òrgan de Foment, RethinkBCN, dins del cicle de trobades Fer Metròpoli, on ha explicat quina és l’agenda de l’AMB per als pròxims quatre anys. D’aquesta manera, Balmón ha assenyalat que hi ha cinc grans àmbits d’actuació política per a l’AMB: la seguretat i la convivència, l’equitat i la cohesió social, la mobilitat sostenible, la protecció del medi ambient i la planificació del territori.

“Des del 2011 tenim l’AMB, i ara és l’hora de passar a la metròpoli de les respostes”, ha dit el vicepresident de l’AMB, que també ha tret pit de la gestió que ha dut a terme. “L’estabilitat és necessària i ara som una metròpoli forta i sòlida i que té una expectativa de futur”, ha dit.

Grans reptes

L’AMB té molta feina per fer. Així ho ha reconegut Balmón, que també ha afirmat que gràcies al trajecte que s’ha fet fins ara, es tracta d’una feina que “està organitzada”. En aquest sentit, ha explicat que cal que la població pugui tenir un “projecte vital basat en l’ocupació”, que pugui “respirar un bon aire”, i que es faci la “transició climàtica sense estar subordinat al dogmatisme i que sigui pactada”. Amb això últim, Balmón ha llençat un missatge tranquil·litzador a determinats sectors. “No volem atacar el cotxe privat sinó que totes les mobilitats que hi ha al territori convisquin”, ha assenyalat.

L’alcalde també s’ha referit a un dels temes estrelles del seu darrer mandat a l’AMB. “El març del 2022 vaig dir que hi hauria tancat un expedient per crear un sistema de seguretat integral, però mai vaig parlar de policia metropolitana, perquè identificar seguretat amb policia és un error”, ha afirmat Balmón. Certament, en els darrers mesos, el Consell Metropolità ha acordat impulsar un sistema de seguretat d’àmbit territorial que estarà basat en la tecnologia mòbil.

Així mateix, el socialista ha assenyalat que aquests grans reptes no hi entenen de colors polítics i ha fet valdre la transversalitat de l’AMB, que se sustenta en un acord on hi ha implicat el mateix PSC, els comuns, ERC i Junts. Alhora, també ha aplaudit les aliances publicoprivades que l’administració impulsa i que es podran veure en dos acords que se signaran en aquest mandat. “Presentarem un primer acord on parlarem amb tothom per constituir una política general d’habitatge que no només depengui de construir noves promocions”, ha explicat Balmón, que ha afegit que “el segon acord serà en l’àmbit de la mobilitat”.

Més enllà de l’AMB

Donada la potència que està assolint el projecte metropolità, és ineludible plantejar-se si cal que l’AMB ampliï les seves fronteres. Tal com ha recordat Balmón, el 41% de la població catalana viu al territori metropolità i aquest, al seu torn, representa el 55% del PIB de Catalunya i l’11% de l’espanyol.

A més, en els darrers anys, l’AMB ha passat de gestionar un pressupost de 500 milions d’euros a tenir-ne un de 2.200. “L’Ajuntament de Barcelona en gestiona 3.300 i els 35 municipis restants uns 2.200, i si sumem la Diputació i els consells comarcals, ens aproximaríem als 10.000 milions cada any”, ha calculat Balmón.

Davant aquesta qüestió, Balmón ha afirmat que “l’AMB actual ha de consolidar moltes coses, com les seves bases econòmiques o el seu finançament”, i per aquest motiu “ara no és el moment de parlar sobre si hi ha d’haver més municipis o un altre àmbit metropolità”. “Ja tindrem temps d’analitzar-ho amb més calma”, ha sentenciat.

La seva postura, amb tot, es força diferent de l’expressada per Jaume Collboni el novembre passat. Aleshores, l’alcalde de Barcelona deia que cal una “plena coordinació i equitat entre els 36 municipis que formem l’AMB, i encara més enllà, amb la regió sencera”.

Sigui com sigui, Balmón ha defugit aquesta qüestió i ha preferit parlar dels reptes que actualment afronta el territori. “Tenim una enorme responsabilitat”, ha dit el vicepresident que, no obstant això, ha considerat que s’està donant resposta a aquests reptes. És per això que Balmón ha afirmat el següent: “Qui va parlar de ZBE? Madrid, Catalunya? No, l’Àrea Metropolitana”. Vam tenir errors que ens va corregir la justícia, però ens vam anticipar. Fa anys que parlem de residus, de la gestió de l’aigua, dels parcs fluvials i el litoral, de la política d’habitatge… tot això ho ha fet l’AMB”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram