cornellà joves

El projecte està dissenyat pels mateixos adolescents. Foto: Ajuntament

Segons les estadístiques de Child Protection in Humanitarian Action, el risc de patir violència o de ser-ne testimoni va augmentar fins a un 30% entre els joves i adolescents durant la pandèmia, així com l’exposició al ciberassetjament. Aquestes dades van posar en alerta l’Hospital de Sant Joan de Déu, que va veure la necessitat de crear espais comunitaris segurs per a infants i joves amb l’objectiu de prevenir la violència i afavorir el seu benestar emocional.

Aquesta és la base del projecte RESCCUE, una iniciativa en la qual participa el Centre de Salut Mental Infanto Juvenil de Cornellà de Sant Joan de Déu, l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Ajuntament de Cornellà, així com l’hospital pediàtric Bambino Gesù de Roma.

Participació d’uns joves de la ciutat

De fet, el departament de Polítiques d’Igualtat del consistori ha facilitat la participació activa d’un grup de joves de l’institut Joan Miró i dels Espais Joves de Riera i de Sant Ildefons, a l’hora de dissenyar els materials del projecte. “Ha estat molt important validar les activitats i els materials amb els joves, perquè sempre dissenyem els projectes que van destinats a ells des de la visió dels adults, i després ens trobem que el missatge no els arriba”, explica la tinent d’alcaldia de Polítiques Socials, Joana Piñero.

La investigadora del grup de recerca Edulab dels estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, Teresa Romeu, explica que durant les sessions de disseny els joves “van prendre consciència de l’ús que fan del mòbil, de què és la ciberviolència i de com la poden prevenir i denunciar”. Amb tota aquesta informació, els joves van decidir que, lluny de fer una aplicació mòbil -que fomentaria l’ús de pantalles-, es fes un joc de taula “com a bona estratègia per conscienciar els adolescents”, apunta la professora de la UOC Montse Guitert, investigadora principal d’Edulab. Ara el joc està en fase de disseny i l’objectiu és que sigui d’accés obert perquè en un futur les escoles el puguin descarregar, imprimir i usar a les aules.

Tallers per a docents i famílies

La primera fase del projecte s’estendrà aquest curs per tots els instituts de secundària de Cornellà, amb la participació activa de tot l’alumnat. A més, també s’oferiran tallers als docents, centrats en l’autocura i la creació de vincles amb els adolescents per crear espais segurs per a ells. En aquesta línia, es realitzaran sessions amb famílies que visquin situacions de violència domèstica o ciberassetjament. Uns espais on s’abordaran dinàmiques familiars, oferint suport i eines per enfrontar aquestes situacions complexes.

Tots els materials del projecte RESCCUE estaran disponibles a la pàgina web de la iniciativa, perquè les escoles i les entitats interessades hi puguin col·laborar i beneficiar-se’n.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram