Membres de la PAH de Cornellà després d’aturar un desnonament a principis de mes. Foto: Twitter (@PAH_CORNELLA)

La crisi econòmica que ha desencadenat la pandèmia del coronavirus ja s’està notant a Cornellà. Tal com va passar quan va esclatar la bombolla immobiliària el 2008, les famílies vulnerables i les persones amb menys recursos són les primeres a patir-ne les conseqüències i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ja n’està veient els efectes. Ara mateix, l’entitat té mig centenar de casos de persones que poden perdre casa seva per les dificultats de pagar el lloguer i, com expliquen a Línia Cornellà, ja han notat un increment de desnonaments a la ciutat des de principis de setembre.

Davant d’aquesta situació, des de la PAH veuen amb temor que es repeteixin “les mateixes errades que es van cometre llavors” i es pregunten si “no hem après res de l’anterior crisi del 2008”. Ho diuen per la moció que va presentar el PSC al Ple de finals de setembre “en contra de les ocupacions delictives d’habitatges”, un document que els d’Iceta han presentat en diversos plens i que a Cornellà van aprovar amb el suport de Ciutadans i el vot en contra d’Esquerra, Podemos i els comuns. Per a la PAH “no és necessària aquesta moció, ja que la llei ja protegeix els petits propietaris”. A més, recorden que gairebé no hi ha “ocupacions de primer i segon habitatge” però remarquen que “sí que hi ha desnonaments d’habitatges de bancs i fons voltors”.

“TENIR MÉS EINES”
Emilia Briones, portaveu del PSC, va explicar que el seu partit reclama “tenir més eines” perquè els ajuntaments puguin actuar en les “ocupacions delictives” i que la Generalitat també ho faci davant dels “problemes de convivència que generen”. Els partits d’esquerres van votar en contra del text perquè consideren que genera “alarmisme social” i que es barreja ocupació i delinqüència sense tenir en compte la situació de les famílies vulnerables.

És la mateixa postura que manté la PAH, que es qüestiona “per a qui governa aquest Ajuntament” i recorda que la gent que s’adreça a la plataforma “no té recursos per pagar un lloguer”. Per això demanen a la societat “que es tregui del cap” que la gent ocupa perquè li dona la gana i afirmen que ningú ho fa “per gust”.

APLICAR LA NORMA
Des de la PAH consideren que “totes les polítiques d’habitatge de l’Ajuntament s’estan fent per especular” i que el govern de Balmón “no té en compte la gent”. Per posar un exemple, l’entitat denuncia que el consistori només ha aplicat en una ocasió els decrets de la Generalitat que permeten actuar davant dels grans propietaris d’habitatge com els fons o els bancs i pressionar-los perquè ofereixin alternatives a les persones més vulnerables.

Al mateix Ple, el PSC va rebutjar dues mocions sobre habitatge, una presentada per Esquerra i l’altra per Podem. Els republicans van reclamar que l’Ajuntament comencés a aplicar les eines que ofereix la nova llei aprovada pel Parlament per limitar el preu dels lloguers en aquells municipis on s’hagi encarit més, una norma que s’ha aprovat gràcies a la feina d’entitats com el Sindicat de Llogaters. Per la seva banda, els liles van proposar la creació d’una comissió de treball municipal per estudiar el mercat de lloguer i la demanda d’habitatge que hi ha a la ciutat.

La PAH considera que “l’Ajuntament oblida molt de pressa les coses”. De fet, l’entitat recorda que els desnonaments porten a “situacions molt dramàtiques” a les persones que els pateixen i recorden que a la ciutat es va arribar “a l’extrem del suïcidi”, quan un home es va llençar pel balcó el juny del 2018 quan estava a punt de ser desnonat.