centre operacions

Centre d’operacions de l’M7, ubicat als baixos de la casa de Can Camprubí del parc del Canal de la Infanta. Foto cedida

La metròpoli avança cap a un sistema integral de seguretat. Ja ho va anunciar l’alcalde i vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Balmón, en una conferència a Foment de fa dos anys.

Balmón no es referia pas a crear una policia metropolitana, sinó a implantar un sistema que, aprofitant la tecnologia, “col·loqui el ciutadà al centre” de la seva seguretat. Ho diu José Antonio Gallego, CEO de l’empresa Einsmer, amb seu a la casa de Can Camprubí, una joia del modernisme on va néixer l’M7 Citizen Security, una eina de seguretat que bascula sobre una aplicació mòbil que ja té prop de 176.000 usuaris i 311.000 descàrregues. Ara, el Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat la creació d’una comissió que estudiï la implantació d’un sistema de “comunicació bidireccional, coordinació i alertes” com el que Einsmer fa més d’una dècada que impulsa a una quinzena de ciutats, entre elles Cornellà, que és, al seu torn, el centre d’operacions d’un programari que sembla tret d’una pel·lícula.

“Empoderar el ciutadà”

En una nova conferència del 13 de febrer passat a Foment, Balmón va informar que la citada comissió ja analitza com desplegar arreu de la conurbació una tecnologia que Einsmer ja ofereix a diverses ciutats des del 2012 i que, per a Gallego, “empodera el ciutadà per a la gestió de la seguretat”. Però, en què consisteix exactament tot plegat? Què s’està fent des de Cornellà per millorar la sensació de seguretat ciutadana a la metròpoli?

La sala d’operacions de l’M7 està ubicada als baixos de Can Camprubí, on hi ha una llarga taula per on han passat alts comandaments de diversos cossos de seguretat de l’Estat els últims anys. Gallego i un treballador d’Einsmer són els encarregats de fer una simulació de com funciona el sistema de seguretat M7. La base de tot plegat és la coordinació entre les diferents policies i la “interterritorialitat”, tenint present que “ningú no passeja per les ciutats de l’àrea metropolitana i veu una línia de Google que separa municipis”, exposa el CEO d’Einsmer. Això té a veure amb la gran crítica que sempre es fa a la política metropolitana, i que té a veure amb el fet que cada ajuntament fa la guerra pel seu compte en problemàtiques que els afecten a tots per igual, com ara la seguretat, entre altres.

És per aquesta raó que el sistema compta amb 1.538 efectius policials i professionals de la seguretat -“aquí no sobra ningú”, repeteix una vegada i una altra Gallego- cooperant en xarxa, segons dades facilitades per Einsmer en exclusiva a Línia Cornellà. També aplega 5.270 infraestructures, entre escoles, hotels, empreses, comerços i biblioteques, connectades.

“No és cap gran germà”

Les pantalles de la sala de control mostren imatges a temps real d’equipaments i espais de les ciutats. En cas que algun ciutadà fes sonar l’alarma, la càmera més propera –que mai no mira cap al carrer, tal com marca la llei– s’activaria i enfocaria en la direcció adequada per enregistrar la possible emergència. “No s’enregistren vídeos de gent, només es fa quan es comet un delicte”, assegura Gallego. “No som la Xina, això no és cap Gran Germà”, s’afanya a afegir el CEO d’Einsmer.

Gallego, en aquest sentit, proposa fer una reflexió sobre “el principi de llibertat” i la presa lliure de decisions dels ciutadans, i propugna un canvi cultural i de mentalitat de les persones. L’empresari, a més, parla de “democratitzar la seguretat” i de preguntar-se “què pot fer la tecnologia per nosaltres”. “La tecnologia aporta llum i fa que un crit arribi molt més lluny”, argumenta Gallego, que posa per sobre de tot el benestar de les persones. “Volem aportar un valor social”, apunta.

“No s’enregistren vídeos de gent, només es fa quan es comet algun delicte”

Al fil d’això, les pantalles de la sala de control de Can Camprubí mostren també mapes amb els punts calents dels municipis, que són el resultat d’una predicció d’acord amb els històrics delictius registrats. És a dir, són espais amb més probabilitats que es cometi algun delicte.

El ciutadà, al seu torn, té a la seva disposició la citada app mòbil, a través de la qual pot alertar d’un delicte, comunicar incidències a la via pública o fer trucades d’emergència amb només un clic. “És una tecnologia que facilita que els veïns puguin intervenir en situacions de conflicte o emergència”, tal com va declarar el gerent de l’AMB, Ramon Torra, en una entrevista recent a Badalona Comunicació.

Tot aquest programari compta amb la complicitat de Siemens i Microsoft, aliats que desenvolupen tecnologies que són “clau” per a l’M7 i que obren portes a Einsmer per exportar el programari a unes altres institucions i ciutats del món, un objectiu que té entre cella i cella Gallego. “Volem sumar amb qualsevol que pugui”, remarca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram