Isona Passola

L’Ateneu Barcelonès és l’Ateneu de la Rambla. Va néixer al capdavall del famós passeig i ara ja fa més d’un segle que viu al capdamunt, al palau del baró de Savassona, carrer de la Canuda número 6, gairebé fent-hi cantonada. Són molts els ciutadans de Barcelona els qui els agraden les relacions humanes a través de la cultura, els qui volen llegir a la biblioteca més bonica de la ciutat, amb gelosies de vidres emplomats de l’arquitecte modernista Jujol, des d’on si aixequen els ulls cap a la plaça Vila de Madrid hi veuen les tombes romanes i, a l’altra banda, les palmeres del pati. Són molts els qui volen conversar tot prenent un cafè al seu jardí romàntic amb gent que comparteix interessos similars o ben diferents, per aprendre’n de nous, en aquest autèntic oasi de calma al mig del bullici del barri gòtic. També són molts aquells qui volen assistir als innumerables concerts, debats, tertúlies i projeccions que es fan a la gran sala d’actes o a les sales mitjanes i petites carregades d’història. I encara en són més els qui per gaudir d’aquests avantatges a ple dret, se’n fan socis. I el que és més apassionant de l’Ateneu, la barreja de generacions que hi conviuen. A l’Ateneu hi ha 33 tertúlies que toquen tota mena de temes, tres de les quals són de joves que no passen dels trenta anys. El rejoveniment del nostre Ateneu és una garantia de la seva continuïtat i de la seva modernitat.

Però l’Ateneu no és només aquest palau que enlluerna per la forma i el fons, l’Ateneu irradia al seu voltant tota la cultura que li vessa per les costures. És per això que en col·laboració amb Línia Cultura Rambles de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha dut les cadires al mig de la Rambla per a fer-hi algunes de les tertúlies més sonades. La de Mirades Literàries a la història de Barcelona, la nostra tertúlia de joves del Cafè Continental, per exemple, o la de Poesia Versus Narrativa, un diàleg literari o l’homenatge a Nativitat Yarza, la primera alcaldessa dona, mestra, miliciana a l’època de la República, o la Kennedyana, sobre la dinastia Kennedy.

Només a través del teixit associatiu profundament compartit les societats es cohesionen, viuen en pau i són més felices. Aviat ho veureu i ho viureu.

La voluntat de la Junta actual, amb la vocació d’oferir la nostra cultura als nouvinguts que han arribat a Barcelona els últims 20 anys i amb la voluntat de donar l’autèntic sentit que ha tingut a Catalunya la paraula Ateneu, com a espai d’ascensor social a través de la cultura per a aquells que no tenien altres vies per a accedir-hi, és sortir encara més al carrer. Hem començat per oferir classes de català a les nostres aules a aquests nous ciutadans que han arribat a Barcelona i continuarem baixant moltes de les nostres activitats a la plaça, perquè els veïns de la Rambla, els ateneistes i aquells que han arribat a una ciutat tan barrejada de llengües i de gent, coneguin la cultura del país d’acollida i se l’estimin, de la mateixa manera que escoltarem i viurem la seva. Només a través del teixit associatiu profundament compartit les societats es cohesionen, viuen en pau i són més felices. Aviat ho veureu i ho viureu. Us hi esperem a tots!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram