Avui fa dues setmanes que el Govern d’Espanya va decretar l’estat d’alarma i que tots vivim una nova realitat confinats a les nostres cases. Som molts els que estem patint símptomes sense la certesa de saber si estem contagiats o no, els que tenim familiars i amics positius en Covid-19, o inclús que hem perdut familiars, amics o coneguts per culpa d’un virus que ha arribat a les nostres vides sense pràcticament avisar i amb una capacitat de propagació vertiginosa.

De forma abrupta ens hem hagut d’acostumar a una nova manera de viure, de treballar i de relacionar-nos, i de cop vivim en un món on un petó pot ser letal. Estem perdent una generació -la dels nostres grans- que són molt vulnerables i que han d’afrontar aquesta malaltia aïllats d’aquells a qui estimen i d’aquells que els estimen. Són moments d’angoixa, d’incertesa, de molta solidaritat i, per desgràcia, també de molta mesquinesa.

Més enllà de les meves circumstàncies personals, estic vivint aquests moments des del meu vessant de càrrec públic i també des del vessant d’empresària, ja que tinc una petita empresa afectada, com totes les altres, per la paralització de l’economia; però avui us vull parlar del vessant públic.

És en moments de màxima dificultat quan es veu l’essència i l’autèntica vàlua de les persones, i de ben segur, quan aconseguim superar aquesta crisi, els ciutadans tindran molt més clar qui ha estat a l’altura de l’enorme responsabilitat que comporta representar-los i qui no.

Governar en aquestes circumstàncies no és una tasca senzilla. Es cometen errors, segur que sí. I també es tenen encerts. Es treballa sota una gran pressió on cada pèrdua d’una vida és un fracàs, i el que tots hem d’entendre des de les nostres responsabilitats és que ara no és el moment de fer política. Els nostres votants ens han triat per representar-los, i no ens han donat un escó per treballar pels nostres propis interessos sinó pels seus. Exercir una oposició responsable hauria de ser una obligació sempre, però en aquestes circumstàncies, més que mai.

Des de l’Ajuntament, això és el que intentem fer tots els grups de l’oposició. No és senzill treballar des de casa, però l’aïllament també ens permet pensar amb més serenor en propostes útils que complementin allò que els partits de govern estan duent a terme. Des de l’Ajuntament s’han deixat de banda ideologies per treballar de forma conjunta, però malauradament, altres governs i altres formacions no han entès què s’espera d’ells.

El Govern de la Generalitat segueix en el seu marc d’egoisme. El Govern de l’Estat segueix sense entendre que qui haurà d’aixecar l’economia del país quan superem aquesta crisi sanitària serà el sector privat. Vox segueix mostrant les seves arrels d’extrema dreta. Podemos (partit de Govern) creu que ara és el moment de treure el protagonisme dels balcons a qui realment s’ho mereixen per a les seves creuades personals i molts partits estan encara instaurats en el marc mental de campanya en el que s’assenyalen els uns als altres culpant a la dreta o a l’esquerra segons qui sigui el que parla.

Si algun ensenyament n’hem d’extreure d’aquesta crisi, és aprendre de la solidaritat que ens mostren cada dia persones anònimes i empreses; i que quan, des de l’àmbit públic, som capaços de col·laborar amb ells, tots som més forts i eficaços; que tots aquells que assenyalen culpables i només miren “pels seus” en moments on la unitat ha de ser més forta que mai, no són dignes de representar-nos.

La política no s’hauria de fer mai des dels interessos d’unes sigles, sinó des del seny i els valors que avui més que mai són presents en aquelles persones que dia a dia s’enfronten al virus per donar-nos un servei, ja sigui des d’un hospital, un cotxe de policia, una visita a domicili, un supermercat, un transport de material, i tants altres exemples.

Junts superarem aquesta crisi sanitària, i junts haurem de fer front a una gran crisi econòmica. Haurem deixat a éssers estimats pel camí, i el que estem vivint deixarà petjada en tots nosaltres, però no oblidem les lliçons apreses perquè això ens farà millors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram