El 7 de juny de 2005 apareix el primer manifest de Ciudadanos creat per alguns intel·lectuals.

Ciudadanos diu que la llibertat i la igualtat de les persones està per davant de les llengües i les banderes. Que els drets no són dels territoris, sinó dels ciutadans. Proclamant un rebuig a qualsevol caràcter d’identitat nacional. Denuncien l’abús dels nacionalismes. Diuen no a tots els nacionalismes.

Rivera advoca per una Espanya uninacional. El seu eslògan a Espanya és “Juntos Podemos” i el partit passa a dir-se “Movimiento Ciudadano”. Ciudadanos vol regenerar la política i aposta per tancar el model autonòmic i blindar les competències exclusives de l’Estat. Parla d’una Espanya plural, però unida. Ciu- dadanos està per la monarquia constitucional com a forma de govern, es cataloga com d’esquerra no nacionalista, partidària del liberalisme progressista i del socialisme democràtic amb una defensa dels drets individuals i drets socials. Ciudadanos diu que l’actual generació no ha de retre comptes del passat, ni ha de situar-se en un bàndol determinat. Ciudadanos diu que en els mitjans catalans es poden trobar exemples de manipulació molt freqüent. Vist tot plegat, Ciudadanos és un poti-poti, un desgavell d’idees contradictòries que busca la confusió, la utilització del desori amb mètodes emotius i irracionals per estimular els sentiments dels ciutadans cap a l’acceptació de programes contraris als proposats. Ciudadanos obra de manera fraudulenta i, per tant, el nom no fa l’essència.

Veiem algunes contradiccions: 1. Els drets són dels ciutadans, no dels territoris. Però aquests estan habitats per ciutadans que tenen drets individuals i col·lectius com a poble, que par- len una llengua i s’identifiquen amb una identitat nacional que té com a símbols les banderes.

2. Si es proclama un veritable rebuig a tots els nacionalismes, a qualsevol identitat nacional o bandera, aleshores per què només van contra el nacionalisme català i la llengua catalana i, en canvi, van amb banderes espanyoles i diuen que Espanya és uninacional?

3. Si volen regenerar la política, hauríem de veure els orígens, l’evolució i la formació dels seus representants. Els Ciudadanos no són ciutadans.

per Francesc Bonastre

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram