El CAP Raval Nord finalment es farà a la Misericòrdia. Foto: Arxiu

El serial sobre el futur CAP Raval Nord i l’ampliació del Macba va viure el 20 de novembre un gir de guió inesperat. I és que finalment, tal com reclamaven els veïns i el professional sanitari des de fa molt de temps, el nou CAP es construirà, com va avançar el diari El País, a l’edifici de la capella de la Misericòrdia, que també era l’espai escollit per al Macba per fer la seva ampliació.

D’aquesta manera es tanca un dels casos més polèmics i complicats, i carregat de simbolisme, que ha viscut la política de la ciutat durant els últims temps. I ho fa amb el que es pot considerar una victòria dels més febles contra els més forts, de David contra Goliat. La voluntat d’un barri marcat per diferents problemàtiques socials que, en aquesta ocasió, ha estat tan tossuda, i amb ocupació inclosa, que ha donat els seus fruits.

SATISFACCIÓ AL MACBA
Tot i que la resolució del cas és una victòria veïnal històrica, el Macba finalment també s’ha mostrat satisfet amb l’acord al qual han arribat l’Ajuntament, la Generalitat, el ministeri de Cultura i Fundació MACBA. “És una solució de consens que permet l’ampliació del museu tal com estava prevista per tal de mostrar el fons de la col·lecció que després de 25 anys consta de més de 5.000 obres”, va afirmar Ainhoa Grandes, la presidenta de la Fundació Macba, després de l’acord. El que semblava impossible fa pocs mesos, quan el Macba deia que no renunciaria a la cessió de la Misericòrdia aprovada per l’Ajuntament, ha estat ara possible.

“VICTÒRIA VEÏNAL”
Un cop es va conèixer l’acord, des de la plataforma CAP Raval Nord Digne!, formada per veïns i professionals del centre sanitari que han liderat la reivindicació, van mostrar la seva satisfacció pel que van qualificar de “victòria veïnal”, de “triomf dels ‘de baix’ contra els ‘de dalt’”.

La plataforma també va destacar que per primer cop “la vida dels veïns pesa més que la col·lecció privada d’una fundació” i que la resolució del conflicte suposa haver guanyat “una important batalla, tant simbòlica com tangible”.

AMPLIACIÓ QÜESTIONADA
De totes maneres, la plataforma CAP Raval Nord Digne! ha volgut deixat clar que l’acord té el seu costat negatiu, ja que remarquen que no comparteixen la futura ampliació del Macba en un espai nou de la plaça dels Àngels. “L’ampliació no la compartim ni la veiem necessària, ja que el barri té altres prioritats i s’eliminarà espai públic, tan necessitat al Raval”, afegeixen. Per últim, també deixen clar que continuaran “lluitant per vigilar que es compleixin els terminis per a la construcció del nou CAP”.

Pel que fa a les valoracions polítiques de l’acord, l’alcaldessa Ada Colau va destacar, en una roda de premsa posterior al consell general del Macba, que és “una solució satisfactòria i un bon exemple de treball entre administracions”. Per la seva banda, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va afirmar que “totes les administracions implicades han estat generoses per signar un acord d’ampliació del MACBA que satisfà totes les parts”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram