La Misericòrdia actualment està cedida al MACBA per l’Ajuntament. Foto: Arxiu

El conflicte obert al Raval entre el Macba, l’Ajuntament i la Generalitat per les ampliacions del museu i del CAP Raval Nord, amb la Casa de la Misericòrdia en disputa, va viure el 5 de desembre un nou episodi. Aquest dia, just en el moment del tancament d’aquesta edició, els responsables del patronat del museu, amb la directora de Patrimoni del Govern, Elsa Ibar, al capdavant, van proposar una nova proposta basada en un estudi tècnic que podria satisfer les dues parts (Macba i Departament de Salut). L’estudi proposa que la rehabilitació i ampliació del CAP del Raval Nord es faci per la plaça de Terenci Moix, cosa que permetria al museu poder fer l’ampliació a la Casa de la Misericòrdia.

Uns dies abans d’aquesta proposta el Servei Català de la Salut havia anunciat que apostava per fer el nou CAP Raval Nord a la Casa de la Misericòrdia. El conflicte amb el Macba –on la Generalitat és una part important– neix perquè aquest espai també és el que vol fer servir el museu per tirar endavant la seva ampliació. De fet, l’edifici fa anys que està cedit per l’Ajuntament al Macba.

Ara, la proposta que fan des del museu contempla que l’ampliació del CAP Raval Nord es faci pel costat mateix de l’edifici actual, el Dispensari Antituberculós de Barcelona de Josep Lluís Sert. L’estudi tècnic planteja que l’equipament sanitari creixi aprofitant el desnivell amb la plaça Terenci Moix. Es construiria un edifici allargat de 400 metres quadrats amb 42 consultes mèdiques.

VISIONS DIFERENTS AL GOVERN
Un cop presentada aquesta proposta, ara la pilota és a la teulada de la conselleria de Salut. Caldrà veure si Salut la rebutja i manté la proposta d’ampliar el CAP a la Misericòrdia o l’accepta. La situació té tots els ingredients per ser l’embolic que ja és, ja que la nova proposta neix d’una comissió mixta formada per l’Ajuntament i el mateix govern català. De fet, l’Ajuntament va criticar fa uns dies la disparitat de criteris entre els departaments de Cultura i Salut i l’alcaldessa Colau va demanar fa uns dies al Govern que “parli amb una sola veu”.

En paral·lel, des de la plataforma CAP Raval Nord digne han tirat endavant una petició perquè el pròxim Ple municipal demani anul·lar la cessió gratuïta de la Misericòrdia al Macba i així poder fer el nou CAP en aquest espai. Una proposta, doncs, contrària a la que acaba de proposar el museu i que va en la línia de la que va fer a finals de novembre el departament de salut.