Una imatge de l’impacte dels Llums Comuns a la façana del Santa Mònica. Foto: Santa Mònica

Avui s’encenen els llums al Santa Mònica. Però no són els de Nadal, sinó uns altres de molt més artístics. Els Llums Comuns que es poden veure des d’avui són els d’un nou projecte comunitari que aposta per l’art i l’espai públic com a bé comú i desenvolupat pel Santa Mònica i La Traginera, Comunalitat de Ciutat Vella. De fet, l’encesa coincideix amb la inauguració del Festival de Cultura Raval(s) i es podrà veure des de l’exterior del Santa Mònica fins al 4 de febrer.

Les escultures de neó que conformen la mostra són part de l’obra Liberty and Light, de l’artista britànica Chila Kumari Singh Burman i van ser produïdes a la cooperativa Impulsem, al barri del Raval, per al festival Llum BCN 2023. En aquesta obra, Kumari fusionava el missatge pacifista del Guernica de Pablo Picasso amb la iconografia de la seva herència cultural hindú-panjabi amb l’objectiu de denunciar les turbulències globals. Representen un esclat de llum i color en un context col·lectiu de foscor.

Un cop acabi la mostra, els llums de la instal·lació passaran a disposició del veïnat del Raval que en podrà fer ús com a recurs comunitari, és a dir, per fomentar la participació, l’autoorganització i les xarxes de suport entre les persones, col·lectius i entitats. També s’oferirà formació perquè el veïnat interessat pugui construir els seus propis llums.

Un cop acabi l’exposició, els llums de neó es donaran als veïns del Raval. Foto: Santa Mònica

Agenda d’activitats

A banda dels llums en qüestió, el projecte també inclou diverses activitats i accions comunitàries relacionades que permetran apropar-se a les peces i al projecte: una ruta decolonial de la mà de Mabel Llevat, dins el festival Raval(s), demà 10 de novembre, que s’iniciarà al Palau Moja i finalitzarà davant la instal·lació; un itinerari participatiu pel Raval a càrrec de la Ruta d’Autor coincidint amb el període d’encesa del projecte de barri #RavalKm0; una mostra de llums de l’artista Chila Kumari en diferents espais de trobada del Santa Mònica; un taller de disseny i construcció de llums DIY/DIWO amb l’artista Teresa Rubio i Impulsem; i, finalment, la presentació d’un fanzín digital descarregable dissenyat per Iera Delp que recollirà l’experiència del projecte i inclourà instruccions per construir peces lumíniques DIY/DIWO.