El famós “sí crític” que la CUP ha fet servir en més d’una ocasió ha creat escola. I és que la reacció veïnal a la proposta de reinvenció del 22@ presentada el passat dilluns 19 d’octubre per l’Ajuntament ha estat rebuda, per part de la FAVB, la Taula Eix Pere IV i l’AVV Poblenou, amb les següents paraules: “acceptació crítica”. Així s’han expressat aquestes entitats en un comunicat conjunt.

I és que el mateix dia 19, l’Ajuntament, amb l’alcaldessa Colau al capdavant, va presentar un projecte per reorientar el 22@, que implica fer créixer fins al 30% ­(actualment la xifra és el 10%) la reserva de sol destinada a habitatge protegit. A banda d’aquest canvi, que serà el més significatiu que patirà el barri, també es contempla potenciar l’activitat econòmica, protegir el comerç i fer un nou corredor verd que connecti els barris del Poblenou i el Besòs i el Maresme. El text incidia en la necessitat de “reequilibrar socialment” aquest darrer barri.

En el cas de l’habitatge, es podrien arribar a construir entre 5.000 i 6.000 pisos nous a les 80 hectàrees del 22@ que queden per desenvolupar, a la zona de sobre la Diagonal.

DOCUMENT INSUFICIENT
Les entitats veïnals, que recorden que han participat “activament” en el redactat d’aquest projecte, afirmen que l’acord “no és el document que nosaltres voldríem” però alhora hi donen suport de forma “crítica i vigilant” perquè “comporta millores evidents i afronta el fracàs urbanístic del pla 22@”.

Diuen, per exemple, que no està del tot garantit que tot l’habitatge sigui de promoció pública, que no s’avança en impedir altes edificacions d’oficines que “desvirtuïn el barri i el patrimoni històric” i que manca una aposta més decidida per a més espais públics lliures i verds (més enllà del carrer Cristòbal de Moura), en la qual l’ordenació urbanística faci d’aquesta zona un espai més sostenible i saludable per al futur.

QUEIXES DE L’OPOSICIÓ
El govern municipal, doncs, veu com finalment té el suport dels veïns per impulsar aquesta iniciativa, però la realitat és que el projecte té poques opcions de tirar endavant. De fet, Colau ja ha anunciat que el vol portar al Ple abans que acabi el mandat­, però no sembla que l’oposició li vulgui aprovar. De moment els representants del PDeCAT, Esquerra Republicana i el PSC ja han criticat la manca de diàleg de Colau i les presses per aprovar un projecte d’aquesta envergadura.