Ja es pot visitar el patrimoni artístic de Sant Just. Foto: Basílica de Sant Just

La basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de la plaça Sant Just ja llueix amb tota la seva esplendor les troballes arqueològiques fetes durant els treballs d’excavació duts a terme en els darrers anys.

Les descobertes arqueològiques fetes en aquest temple, un dels més antics de la ciutat, durant la seva restauració, són d’un altíssim valor històric i artístic. Ara, a través d’un paviment de vidre, són visibles una cripta i una tomba del segle VI, probablement d’un bisbe, que demostrarien que ja aleshores Sant Just ja es destinava al culte cristià. També s’ha descobert una piscina baptismal, una galeria subterrània i una sagrera amb unes característiques úniques a Europa amb les restes de 120 víctimes de l’epidèmia de pesta negra que va patir el continent al segle XIV.

A tots aquests elements de gran valor cal afegir-hi les descobertes que es van fer l’any 2011 amb la renovació del paviment, que va deixar al descobert diferents elements de la Barcelona romana. Aquelles troballes van provocar que es comencés un intens pla d’excavació, en el marc del Pla Barcino, que ha dut a tots els descobriments recentment estrenats.

VISITES GUIADES
Per tal de conèixer millor tot aquest patrimoni, des de fa dues setmanes s’han posat en marxa unes visites guiades per la basílica, amb la preciosa vista que ofereix el campanar un cop es pugen els seus 174 escalons. Durant la seva inauguració, amb l’alcalde Trias i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, al capdavant, també es va poder comprovar com s’han solucionat el problema de les goteres i s’ha millorat l’estat dels espectaculars vitralls.

Durant la visita d’inauguració, Trias va assegurar que la remodelació, de la qual encara en queda una gran part per fer, permet valorar el patrimoni artístic de Barcelona i reforçar la imatge d’una ciutat “de cultura i coneixement”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram