Una imatge virtual de la futura reforma al tram final de la Rambla. Foto: Ajuntament

Ha costat molt de temps, però per fi l’Ajuntament ha anunciat que l’any que ve començarà l’esperada reforma de la Rambla, tot i que de moment no s’ha especificat el mes. Les obres han de permetre convertir l’artèria més emblemàtica de la ciutat en un passeig més verd i on el vianant tingui més prioritat. El pressupost serà de 44,5 milions d’euros i la reforma es farà per trams, començant pel més proper al mar, entre Colom i Santa Madrona. La transformació també preveu obrir la Rambla al mar a partir d’una plaça a Drassanes.

No hi ha dubte que aquesta reforma té una importància per al districte i la ciutat, raó per la qual el seu retard ha provocat en els darrers anys nombroses queixes dels veïns i els comerciants. De fet, Amics de la Rambla va col·locar fa uns mesos un marcador que indica els dies d’endarreriment del projecte: més de 2.000. És a dir, més de cinc anys i mig. “Tenim por que s’allargui 10 anys”, va reconèixer a betevé el president de l’entitat, Fermín Villar, sobre la durada de les obres.

Voreres més amples

Més enllà d’aquest retard, és important assenyalar els canvis que les obres implicaran per als veïns de Ciutat Vella i Barcelona. Les voreres i el passeig central seran més amples i desapareixeran per sempre aquelles mítiques rajoles vermelles i blanques que els barcelonins han trepitjat durant molts anys.

Amics de la Rambla té por que la reforma s’acabi allargant uns 10 anys

D’altra banda, només hi haurà un carril de circulació per cada sentit que podran fer servir veïns, bicicletes, busos, taxis, mercaderies, serveis i l’accés als aparcaments. I, a més, es crearan tres espais davant de grans icones de la Rambla: l’espai Moja-Betlem, el pla de la Boqueria i el pla del Teatre.

Teatre Principal

En la mateixa Rambla, concretament a la part baixa, un espai emblemàtic que està en desús des del 2016 es tornarà a omplir de vida: el Teatre Principal. L’edifici, propietat del Grup Balañà, es remodelarà per reobrir el 2024 i acollir obres de teatre, tan tradicionals com alternatives i exposicions d’art immersiu. Aquesta darrera modalitat farà que el Teatre Principal es converteixi en el primer teatre que acollirà aquest tipus de mostres d’Europa.

L’Ajuntament també ha anunciat la reforma del Teatre Principal, situat

Cal tenir en compte que quan un barceloní que mai ha trepitjat el Teatre Principal passa per davant de l’edifici, probablement no s’imagina que albergui molt més que un teatre. I és que, concretament, hi ha un total de sis espais, com el Teatre Latino, on hi havia una discoteca; la Cúpula Venús o l’antic frontó Jai-Alai. I el millor de tot és que el projecte de remodelació té la intenció de recuperar els sis espais que, entre tots ells, tindran una capacitat per a 2.520 persones.

La nova vida que tindrà aquest edifici del segle XVII, que ha acompanyat Barcelona en èpoques glorioses i en altres de fosques, és gràcies a un acord entre l’Ajuntament i un grup d’inversors, que invertiran 25 milions d’euros per remodelar-lo. Tal com va dir el passat 21 de desembre l’alcaldessa Colau, el projecte permetrà “recuperar una joia, un tresor, un edifici meravellós”. Després tocarà, per fi, tornar a aixecar el teló.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram