Si fins fa uns mesos l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya tenien unes relacions fluïdes gràcies a que tots dos organismes estaven liderats pels candidats del PSC, l’arribada d’Artur Mas a la presidència de la Generalitat està generant una sèrie de tensions entre el govern del país i el consistori barceloní. Primer van ser les retallades en matèria d’infraestructures i equipaments culturals que la Generalitat pretén dur a terme a la ciutat de Barcelona, i ara, des de totes dues bandes de la plaça Sant Jaume tornen a enfrontar-se a causa de la regulació que controla els pisos turístics de la ciutat, gran part dels quals es troben al districte de Ciutat Vella.

El conflicte va arrencar fa dues setmanes quan la nova directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Mena, va apuntar la possibilitat de derogar el decret que regula els apartaments turístics. La regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, va criticar aquesta mesura i va afirmar que derogar aquest decret deixaria “Barcelona sense l’eina jurídica” que li permet fixar unes limitacions en l’ús d’aquest tipus de pisos. Escarp també va criticar l’actitud de l’alcaldable de CiU, Xavier Trias, a qui acusa de tenir una doble vara de mesurar ja que “en un moment donat exigeix molt rigor en els apartaments turístics i, quan està davant del sector, promet més liberalització”.

Per la seva banda, des de CiU aposten per controlar els pisos turístics utilitzant les eines que ofereix el Pla d’usos del districte.