El Raval, el barri del districte amb una esperança de vida menor. Foto: Arxiu

Entre els 18 dels 73 barris de la ciutat que presenten més problemes de salut, segons ha determinat l’informe anual que elabora l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), hi ha els quatre del districte: el Raval, el Gòtic, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. A l’altre extrem hi ha 15 barris que gaudeixen de bona salut i formen part de l’Eixample, Gràcia, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Sant Martí.

L’informe, que conclou que en 18 dels 73 barris de la ciutat les dificultats socioeconòmiques es tradueixen en problemes de salut, també mostra com l’esperança de vida als quatre barris del districte (81,1 anys) és inferior a la mitjana de tots els barris la ciutat (82,23 anys) i fa que Ciutat Vella sigui el districte amb l’esperança de vida més baixa. Dels quatre, on hi ha una esperança de vida més baixa és al Raval (80,3 anys), seguit de la Barceloneta (80,4 anys), el Gòtic (81,3 anys) i Sant Pere, Santa Caterina i el Born (82,4 anys).

Les dades de l’estudi han provocat una ràpida reacció al govern municipal, que ja ha anunciat que treballarà per tirar endavant accions i programes dirigits a pal·liar les desigualtats entre els barris. “Aquests informes han de servir, no per fer una instantània estàtica, sinó per canviar les polítiques i la foto de la ciutat”, va afirmar la setmana passada la segona tinenta d’alcaldia, Laia Ortiz.

Les dades, identificades per l’Urban HEART, un instrument avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’han obtingut creuant 12 indicadors i determinants de la salut.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram