L’acte de suport als manters. Foto: Twitter (@AHistoriador)

Amb l’arribada del PSC al govern municipal la política del consistori en relació al fenomen del top manta ha fet un gir. Tot i que en el tram final del mandat passat els comuns també van organitzar diferents operatius policials contra la venda ambulant, ara amb Albert Batlle al capdavant de la regidoria de Prevenció i Seguretat ha tornat la mà dura.

El passat 18 de setembre Batlle va voler mostrar l’efectivitat de la seva regidoria i, durant la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania i Participació, va assegurar que a Ciutat Vella la quantitat de manters s’ha reduït dràsticament. Segons el regidor de Seguretat, dels 777 manters que hi havia al juliol s’ha passat als 140. Aquesta no va ser l’única xifra de la qual Batlle va voler presumir, ja que també va explicar que entre el juny i l’agost es van decomissar gairebé mig milió de productes procedents del top manta.

SUPORT ALS MANTERS
Al districte, però, hi ha gent que veu el fenomen del top manta des d’un altre punt de vista. Un exemple és el cas de la Xarxa Veïnal del Raval, una entitat que agrupa diferents col·lectius del barri i que el passat 14 de setembre va organitzar un acte de suport als manters a l’Àgora del Raval. Durant la jornada, diferents representants del col·lectiu de manters van explicar la seva realitat i tot el que implica haver-se de guanyar la vida amb la venda ambulant. També es van organitzar tallers, es va vendre roba de la marca Top Manta i els assistents van poder gaudir de diferents concerts.

Des de la Xarxa Veïnal del Raval remarquen el seu rebuig al fet que es tracti el top manta “amb persecució policial i sense posar els mitjans perquè aquestes persones puguin treballar legalment”, i es mostren preocupats pel fet que “la persecució hagi augmentat durant el nou mandat de Colau i Collboni”. Des de l’entitat realcen que el col·lectiu dels manters “ha demostrat una admirable dignitat i respecte pels valors cívics en un context excloent” i recorden que “han preferit vendre complements de vestir abans que vendre droga o robar”.

L’OPOSICIÓ VOL UN INFORME
A banda de les accions del govern per combatre el top manta, l’oposició ha demanat al govern de Colau que faci un informe per quantificar el seu “impacte” en l’economia de la ciutat. La proposició la va presentar el PP a la Comissió d’Economia del 17 de setembre i va tirar endavant amb el suport de tots els grups, amb l’excepció de Barcelona En Comú i el PSC. Segons el líder dels populars, Josep Bou, “hi ha botigues que s’han sentit afectades per aquesta competència deslleial”.

ERC, per la seva banda, va justificar el vot favorable a la proposta perquè considera “positiu” que s’estudiï el fenomen del top manta perquè les decisions no es basin en “intuïcions” sinó en fets. Segons el republicà Miquel Puig, l’estudi no ha de servir per “donar munició pel combat a la venda ambulant il·legal”.

Tot indica, doncs, que als manters de Barcelona els espera un mandat on tornaran a ser a l’ull de l’huracà. De moment ja han acusat “Colau i els seus socis” de “repressió”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram