El Gran Teatre del Liceu va encetar ahir la nova temporada enmig d’una greu crisi econòmica i institucional.

El setembre no ha estat un bon mes per al teatre de La Rambla. La plantilla al complet va ser acomiadada en el marc de l’ERO temporal, que es repetirà al juliol de l’any que ve i que ha de permetre a l’entitat començar a recuperar-se de l’asfíxia econòmica. Durant el període d’inactivitat també es va conèixer el fitxatge del director artístic, Joan Matabosch, pel Teatro Real de Madrid, que segueix al càrrec a l’espera que li trobin un substitut.

I quan semblava que les coses tornaven a la normalitat, amb la reobertura del teatre el 24 de setembre, es va conèixer la decisió de José Luis Basso, director del cor, de marxar a l’Òpera de Paris a final de temporada. Aquests successos s’han produït, a més, amb la cadira de la direcció general buida, després que no es renovés el contracte d’un molt criticat Joan Francesc Marco.

La comissió executiva li busca substitut i el nom que sona amb més força és el de Roger Guasch, fins ara director general a la mútua l’Aliança, que tal com va avançar La Vanguardia, podria ser nomenat en la reunió del pròxim 4 d’octubre.

El nou gestor haurà de fer front a la contractació dels nous directors artístic i del cor i a un pressupost que ha passat de 59 a 37 milions d’euros en 5 anys. I sobretot al descontentament d’una plantilla que tem per més acomiadaments i rebaixes salarials.