Imatge virtual del projecte de l'Hermitage

Imatge virtual del projecte fallit del Museu Hermitage a Barcelona. Foto: Hermitage

El jutjat contenciós-administratiu número 4 de Barcelona ha desestimat la demanda dels promotors del Museu Hermitage al Port contra l’Ajuntament de Barcelona. La justícia barcelonina considera que l’anterior govern municipal, liderat pels comuns i Ada Colau, va actuar legalment quan va impedir que el projecte per a crear una franquícia del famós museu rus Hermitage a Barcelona tirés endavant.

El maig del 2021 el Port havia autoritzat una concessió administrativa per construir una seu de l’Hermitage a Barcelona, però el govern municipal va paralitzar el projecte. Els comuns van votar a favor de la paralització i els socialistes, que també formaven part de l’executiu, s’hi van abstenir.

Els promotors del museu al·legaven que era el ple municipal qui havia de decidir i no pas el govern, cosa que ara el jutjat desestima.

Després de la negativa del consistori a acollir el projecte, els promotors de l’Hermitage van anunciar que presentarien una reclamació en contra de l’Ajuntament i demanarien una indemnització de 141 milions d’euros pels danys i perjudicis que, segons ells, els va causar no poder tirar endavant el projecte.

Un cop estudiat el cas, el jutjat administratiu ha considerat que l’òrgan competent per a la decisió d’aturar la construcció del museu és l’alcaldia i que podia delegar en altres òrgans de govern l’adopció de mesures per fer-ho. La sentència també resol que les administracions públiques tenen ple dret a decidir sobre els usos dels espais públics, com el port, i que els interessos econòmics particulars no poden situar-se per sobre de l’interès general de la ciutadania.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram