La Generalitat va declarar el passat 21 de març patrimoni nacional les festes de Sant Roc del barri del Gòtic.

Aquestes festes, que se celebren cada mes d’agost, tenen més de quatre segles d’història i són les més antigues que se celebren a la ciutat. És per aquest motiu que el Govern ha reconegut la seva singularitat i antiguitat i les ha declarat Festa patrimonial d’interès nacional, cosa que significa la seva inclusió al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Des de la Conselleria de Cultura han destacat que les festes de Sant Roc tenen “un gran nombre d’elements festius, un fort caràcter tradicional i importants components d’imagineria festiva”.

Les festes de Sant Roc a la plaça Nova van néixer l’any 1589. Aquell any es van fer per primera vegada una celebració en honor a sant Roc, el sant a qui s’atribueix la protecció dels veïns del barri durant el brot de pesta que hi va haver a la ciutat el 1853. En el seu origen la festa consistia en una processó que ha anat evolucionant fins al seguici festiu d’avui.

Des de l’Associació de Festes de la Plaça Nova han rebut amb molta alegria la notícia i han volgut donar “l’enhorabona a tots els plaçanovins i plaçanovines”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram