Platja Bogatell Barcelona

L’1 d’abril es desplegarà la Unitat de platges de la Guàrdia Urbana amb 100 agents que patrullaran el litoral. Foto: Arxiu

Les platges de Barcelona estrenaven aquest dissabte la temporada de bany adaptades a les restriccions per la sequera. Les dutxes i rentapeus estan fora de servei a totes les platges com a mesura d’estalvi d’aigua. Els serveis de lavabos sí que disposaran d’aigua, però s’informa que cal fer-ne un ús responsable i evitar malbaratar-la.

A banda, aquest any es farà al Port Olímpic un dragat de la bocana amb l’objectiu d’extreure vora de 17.000 metres cúbics de sediments, que s’usaran per recarregar les platges de la Barceloneta i del Somorrostro. També s’acabarà de condicionar el tram de la platja de Nova Icària afectada per les obres del Moll de Gregal del Port Olímpic.

Normes per fer esport a la platja

Aquest any es continua amb el desplegament de les mesures de regulació i ordenació de l’ús esportiu de les platges de Barcelona que van aprovar-se el mes de gener del 2023.

Respecte de les activitats d’esport a la sorra, s’han habilitat de nou les zones per la pràctica d’esport lliure sense limitació horària i zones per la pràctica d’esport d’activitats organitzades, amb uns horaris establerts en funció de la temporada de platges.

Pel que fa a la pràctica d’esport lliure, coincidint amb l’inici de la temporada mitjana de bany, aquestes activitats s’han limitat de nou als espais habilitats reservats a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell, adaptats a la pèrdua progressiva de sorra que experimenten cada any les platges.

Tot i això, es mantindran sis zones habilitades per a la pràctica de l’esport lliure, que suposen 31 pistes que se sumen a les ja existents (7 pistes de vòlei, 1 de futbol i 1 de corball). Està permès fer esport en tots aquests espais (els nous i els ja existents) sense límit d’horari.

Pel que fa a la pràctica d’esport organitzat, s’han habilitat 7 pistes (que suposen 10 pistes de vòlei). Es recorda que qualsevol activitat organitzada ha de sol·licitar permís i haurà de fer la pràctica en la zona determinada en el mateix permís.

La pràctica de surf, pàdel surf i windsurf es permet durant tot l’any. Durant la temporada de bany mitjana i alta, aquests esports s’han de practicar fora de la zona de bany exclusiva dels banyistes delimitada amb boies. L’accés a l’exterior de la zona de boies s’ha de fer obligatòriament pels canals abalisats d’entrada i sortida d’embarcacions a les platges. Per aquest motiu, aquest any s’habilitaran quatre nous canals a les platges de Sant Miquel, Nova Icària, Bogatell i Nova Mar Bella.

Serveis a la platja, segons el mes

La temporada mitjana estarà en funcionament del 23 de març a l’1 d’abril, tots els caps de setmana d’abril i el mes de maig. A partir del 25 de maig s’iniciarà la temporada alta de bany amb l’activació de la resta de serveis en horari extensiu, i acabarà l’11 de setembre.

A les platges Bogatell, Nova Icària, Somorrostro, Barceloneta, Sant Miquel i Sant Sebastià es mantindran els serveis de temporada alta entre el 22 d’agost i el 27 d’octubre per acompanyar les activitats de la Copa Amèrica. A les platges de llevant (banys del Fòrum, Llevant, Nova Mar Bella i Mar Bella) el dispositiu de temporada mitjana continuarà fins al 29 de setembre.

En temporada mitjana s’inicia el servei de Salvament i Socorrisme, que realitza tasques de vigilància, informació, assistències, rescats i evacuacions dels banyistes. Comporta un desplegament de 30 socorristes operatius a les platges, que en temporada alta arriben a 54. El servei de salvament i socorrisme comença amb 11 torres de vigilància, que en temporada alta arribaran a les 21.

Les platges tenen reserves d’aparcament i itineraris accessibles fins a la platja seca, senyalització i informació visual, tàctil i auditiva, lavabos adaptats i passeres de fusta que arriben al més a prop possible de l’aigua per fer-les el màxim d’inclusives.

Addicionalment també s’activa en algunes platges el servei de bany assistit, que ofereix suport al bany, concretament a les platges de Sant Miquel, Nova Icària i la zona de banys del Fòrum. Aquest servei inicia la temporada amb la obertura dels punts de la Nova Icària i de la Zona de Banys del Fòrum. El punt de Sant Miquel obrirà en temporada alta.

Els usuaris de les platges disposaran de servei de guinguetes, gandules i para-sols. A l’inici de la temporada mitjana, de les 13 guinguetes n’hi haurà muntades 11. La resta s’aniran obrint progressivament durant l’abril. Es disposarà addicionalment de 3 llicències de conjunt de gandules i para-sols.

Nova zona de banys al Fòrum

Una de les novetats d’aquesta temporada són els nous serveis de la zona dels banys del Fòrum, que comptaran amb dinamització social. A finals d’abril s’iniciarà un nou programa d’activitats socioeducatives promogut per l’entitat Superacció, que tindrà lloc de dilluns a dissabte i que durarà fins a finals de setembre. Aquest programa inclourà activitats dirigides especialment a joves.

Unitat de platges de la Guàrdia Urbana

A partir de l’1 d’abril entrarà en funcionament la unitat de platges de la Guàrdia Urbana. Aquesta unitat operativa, formada per més de 100 agents, estarà desplegada fins a finals d’octubre. La unitat fa patrullatges a les deu platges que conformen la façana marítima de Barcelona i se centra de manera específica a prevenir i actuar sobre tots aquells fenòmens que es produeixen al litoral barceloní.

Des de la seu, situada a l’edifici de l’Oficina conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra al passeig de Joan de Borbó, des del mòdul de la platja de la Barceloneta i des del mòdul situat a l’espigó de la platja del Bogatell, la unitat controlarà i farà el seguiment de tots els fenòmens que es detectin a la zona de platges i elaborarà les estratègies corresponents per fer-hi front.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram