Ple Ajuntament

La proposició va tirar endavant amb els vots d’ERC, Junts i BComú. Foto: Blanca Blay/ACN

L’Ajuntament va aprovar divendres una proposició en defensa de l’amnistia i l’autodeterminació amb els vots de BComú, ERC i JxCat. El PSC, Cs, el PP, Valents i la regidora no adscrita hi van votar en contra.

El text, amb contingut de declaració institucional, es va debatre a petició dels dos grups independentistes en una sessió extraordinària després del plenari ordinari. El text recull que l’Ajuntament defensa l’amnistia “entesa com a la necessitat d’una solució col·lectiva i integral per a totes les persones exiliades, encausades i represaliades”. També defensa l’autodeterminació “com la necessitat d’un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l’exercici de la lliure determinació de la societat catalana”.

Un tercer punt, incorporat com a esmena de BComú, demana intensificar el diàleg entre les institucions per una reforma del Codi penal per evitar “la repressió d’idees polítiques, que han de poder-se expressar i defensar amb absoluta llibertat en democràcia”. Tot plegat, mentre es duu a terme la iniciativa parlamentària per aprovar la Llei d’amnistia, que haurà de passar per una majoria parlamentària al Congrés dels Diputats. Elisenda Alamany, d’ERC, va defensar a l’inici del debat que no es tracta d’una proposta “d’ERC o de JxCat” sinó de diversos actors, amb relació al fet que més de tres-centes entitats del teixit social i civil de Catalunya ja s’han adherit a l’Acord Social per l’Amnistia.

Per la seva banda, la regidora de Junts Neus Munté va afirmar que es tracta d’una “proposició que avui té més sentit que mai. Les persones afectades per la repressió de l’Estat es compten per milers, des de l’exili, les causes judicials obertes i en molt diverses fases, sense oblidar les persones ferides per la brutalitat policial. Més de 4.500 persones afectades per la repressió; 801 amb causa judicial oberta”.

Aragonès ho celebra

Qui també es va mostrar satisfet per l’aprovació de la proposició és el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va afirmar que “cal continuar sumant forces per posar fi a la repressió, perquè la ciutadania pugui decidir el futur de Catalunya i guanyar la independència del nostre país”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram