Ciutat Vella és un dels sis districtes on els comuns van aconseguir ser el partit més votat. Infografia: Línia Ciutat Vella

La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals del passat 26 de maig no es va produir al districte. I és que al conjunt de Ciutat Vella la formació més votada va ser, amb força diferència, Barcelona En Comú, amb Ada Colau al capdavant.

La victòria de Colau, veient el que va passar al conjunt de Barcelona ­–ERC es va endur la victòria per menys de 5.000 vots–, va semblar amarga en un primer moment, tal com es va poder apreciar en la seva compareixença la mateixa nit electoral. Una amargura que es va transformar en dolçor el 15 de juny, quan Colau va ser reelegida gràcies al seu pacte amb el PSC i, sobretot, als tres vots de la candidatura de Manuel Valls.

Així doncs, la llista que encapçalava Colau va ser la preferida dels veïns i veïnes del districte. Els comuns van aconseguir un total de 7.096 vots, que els van suposar el 27,5% dels suports. ERC, que va quedar en segon lloc, es va haver de conformar amb el 20,7% dels suports gràcies als 5.340 vots aconseguits, mentre que a poca distància seva s’hi va situar el PSC, amb 4.768 suports (18,5%). Els socialistes, amb Jaume Collboni al capdavant, van aconseguir un bon resultat comparat amb el del 2015.

Qui no va obtenir uns bons resultats a Ciutat Vella va ser Valls, amb la candidatura BCN Canvi-Cs. L’exprimer ministre francès es va haver de conformar amb la quarta plaça i amb només 2.772 vots (10,7%). Pitjor van anar les coses a Junts per Catalunya, amb Joaquim Forn de cap de llista, que no va passar del cinquè lloc amb un suport molt modest (7,5%) després de reunir 1.925 vots. Després dels antics convergents es va situar la CUP, que no va aconseguir entrar al consistori. A Ciutat Vella el partit de l’esquerra independentista va recollir 1.144 vots (4,4%). Per la seva banda, el PP de Josep Bou, tot i treure dos regidors, al districte va firmar uns resultats molt dolents i només va arribar al 3,7% dels suports, quedant per sota dels mil vots.

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, els comuns van aconseguir la victòria en tres (el Raval, el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera) i ERC en un (la Barceloneta). En el cas dels comuns, la victòria al Raval va ser molt còmode, amb el 28,1% dels suports. El segon partit més votat en aquest barri va ser el PSC (20,7%) i el tercer ERC (18,3%). En el cas del Gòtic, els comuns també van sobrepassar el 28%. En aquest cas ERC va ser la segona força més votada (20,1%) i el PSC la tercera (18,3%). Pel que fa a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, els comuns hi van treure el seu millor resultat (30,4%), ERC va quedar en segon lloc (18,2%) i el PSC en tercer lloc (15,7%),

Pel que fa a la victòria d’ERC a la Barceloneta, aquesta es va produir de forma molt àmplia. Els republicans van sobrepassar el 30% del suport, mentre que els comuns, en aquest cas, es van haver de conformar amb el segon lloc (21,1%), a diferència del 2015, quan Colau va treure uns grans resultats al barri mariner, mentre que el PSC va tornar a ser tercer (18,5%).

Les europees deixen un triomf molt ajustat del PSC

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu al conjunt de la ciutat. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista.

La victòria independentista, però, no es va produir en quatre districtes. Ciutat Vella va ser un d’ells, juntament amb Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu. Aquí va ser el PSC, amb Josep Borrell de cap llista, el partit que va obtenir més vots. La victòria socialista al districte, però, va ser molt ajustada, ja que es va produir per una seixantena de vots respecte de JxCAT. Concretament, el PSC va obtenir 5.559 vots (19%) i JxCAT 5.499 (18,7%). El duel entre el PSC i JxCAT va tenir com a convidat ERC, ja que els republicans van quedar molt a prop dels dos primers partits gràcies als 5.254 vots aconseguits (18%). El quart lloc va ser per a Catalunya en Comú-Podem (13,8%), el cinquè per a Ciutadans (6,6%) i el sisè per al PP (3,9%).

Pel que fa als quatre barris de Ciutat Vella, els socialistes, tot i guanyar al conjunt del districte, només van aconseguir la victòria al Raval, on van aconseguir treure gairebé 600 vots al partit de Puigdemont. JxCAT, per la seva banda, va ser el partit més votat als altres tres barris: al Gòtic, a la Barceloneta i a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram