Una imatge recent de Gala Pin. Foto: Barcelona en Comú

Els veïns de Ciutat Vella tenen des de fa dues setmanes nova regidora. La nova alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va firmar el passat dissabte 13 de juny el decret que va definir l’estructura política i executiva del consistori, que va establir que Gala Pin sigui l’encarregada de dirigir durant els pròxims quatre anys el districte.

Pin, nascuda a València l’any 1981, viu a Barcelona des del 2003. Des de la seva arribada a la ciutat es va involucrar en la defensa del dret a l’habitatge i en el moviment veïnal de la Barceloneta. La nova regidora, que ha destacat sempre pel seu activisme veïnal, a causa de la seva vinculació amb l’Associació de Veïns de l’Òstia i amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), haurà de gestionar ara un dels districtes més complicats de la ciutat.

La nova responsable de Ciutat Vella, que també ha estat nomenada regidora de Participació i Territori, s’ha manifestat en els darrers temps contrària a alguns dels projectes que va impulsar l’anterior alcalde, Xavier Trias, com ara la marina del Port Vell. En el seu moment també es va mostrar crítica amb el model de “turisme depredador” que, a parer seu, suposava la construcció de l’Hotel W.

Precisament, el gran cavall de batalla que Pin es trobarà entre mans és el turisme, ja que és a Ciutat Vella on es concentren moltes de les activitats que es deriven d’aquest motor econòmic de la ciutat. En un article publicat a Vilaweb l’agost de l’any passat, Pin, aprofitant la polèmica amb els habitatges turístics de la Barceloneta, proposava una sèrie de mesures per afrontar el debat al voltant del turisme, com ara “limitar el nombre de turistes i visitants que rep Barcelona cada any”, i afegia que caldria “reduir els convenis perquè vinguin creuers i limitar també la promoció turística de la ciutat i, és clar, perseguir els apartaments turístics il·legals i limitar el nombre dels legals que hi ha actualment”.

A partir d’ara caldrà veure com Pin, partidària de “la Barcelona dels barris i la Barcelona que es rebel·la”, gestiona el canvi que implica passar de l’activisme veïnal a liderar el districte.

Les promeses de la campanya i els reptes de govern

Al districte, els reptes que encara el nou govern municipal són qüestions delicades que en els darrers temps han marcat l’agenda política i mediàtica del districte, com ara la gestió dels apartaments turístics, els establiments emblemàtics que tanquen, les llicències hoteleres o l’oposició veïnal a la construcció de l’hotel del carrer Rec Comtal.

En relació amb aquestes qüestions, i d’altres, Barcelona en Comú va fer diferents promeses en el seu programa de campanya electoral. Pel que fa al turisme, la gran qüestió del districte, la formació de Colau va prometre “ser més estrictes amb el control, les inspeccions i les condicions per a llicències d’allotjaments d’ús turístic, bars, restaurants i locals d’oci nocturn i amb l’organització de l’espai públic compartit entre veïnat i turistes; a fi de crear un turisme alternatiu, no massificat i sostenible, interessat en la vida de barri i en el llegat i la cultura dels districtes”.

D’altra banda, també van assegurar que es “revisarien les llicències d’activitats concedides en els últims anys”, es “lluitaria contra la proliferació desordenada de terrasses” o “s’impulsaria un mapa de la propietat immobiliària”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram