Més de 2,3 milions de catalans van participar en el 9N. Foto: ANC / Josep M. Grau

Més de mig milió. Aquest és el nombre de barcelonins i barcelonines que van participar fa tres diumenges en la ‘consulta’ del 9N, que a escala catalana va registrar més de 2,3 milions de participants i que va deixar –com ja s’esperava– el Sí-Sí com a clar vencedor, amb un 80,76% dels vots.

A la ciutat, amb 149 punts de votació habilitats, el 9N es va viure intensament des de primera hora. Com a la resta del país, a dos quarts de vuit del matí els voluntaris –més de 40.000 a tot Catalunya– ja estaven als punts de participació preparats per materialitzar una jornada que no hauria estat possible sense ells. Emoció, alegria, il·lusió i esperança van ser algunes de les paraules que la majoria d’ells van repetir més intensament al llarg d’un dia que passarà a la història.

A diferència d’altres indrets del país, on es va produir algun incident –com a Girona o a Cardedeu–, a Barcelona la jornada va estar marcada per la normalitat i per la imatge de les cues de gent esperant per poder votar. En molts casos, les fileres vorejaven tota l’illa de cases del punt de votació en qüestió.

Els resultats barcelonins, força similars als del conjunt del país, van deixar el Sí-Sí com a clar vencedor amb el 78,42% dels vots. Tanmateix, a la ciutat hi va haver un percentatge lleugerament més elevat de Sí-No (12,88%) respecte als resultats del conjunt del país (10,07%). El No va fregar, en ambdós casos, el 4,5%.

LA PARTICIPACIÓ, L’ÈXIT
Però més enllà dels resultats, l’èxit de la jornada de diumenge va ser, sens dubte, la participació. Ni les previsions més optimistes imaginaven que es pogués arribar al total de 2,3 milions de participants en el conjunt del país, una xifra que ha tornat a demostrar que la societat catalana vol decidir lliurement el seu futur polític.

Com a referència –si bé salvant les distàncies–, els 507.454 vots d’aquest 9N a la ciutat gairebé dupliquen els 257.645 que va registrar la consulta popular que Barcelona Decideix va organitzar el 10 d’abril del 2011.

Prop de 18.000 veïns de Ciutat Vella voten el 9N

Un total de 18.176 veïns de Ciutat Vella –la xifra més baixa dels deu districtes, tot i que matisada per l’alt volum d’immigració– van participar en la històrica jornada del 9N. Prop d’un 77% van votar Sí-Sí, mentre que un 11% van decantar-se pel Sí-No i gairebé un 5% pel No.

La jornada es va viure en un clima festiu, cívic, com totes les mobilitzacions que s’han dut a terme a favor del dret a decidir i de la independència de Catalunya. Hi havia moltes famílies amb nens i molta paciència malgrat la pluja que va caure en alguns moments.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram