refredat

L’única manera de prevenir els refredats és mantenir les defenses en guàrdia. Foto: Freepik

La temporada de refredats ha arribat més tard a conseqüència d’un dels octubres més càlids de la història, però ja és aquí. La baixada de les temperatures i sobretot els canvis bruscos tan propis d’aquest temps són els detonants de la malaltia més comuna arreu del món, els refredats. Se’n produeixen més de 200 milions cada any a Espanya, segons algunes dades, amb una mitjana d’entre dos i cinc refredats per persona. Quant a les causes, n’hi ha de diversos tipus, però els rinovirus són responsables d’entre un 30 i un 50% dels casos.

L’única manera de prevenir els refredats és mantenir les defenses en guàrdia amb una alimentació rica en fruites i verdures i uns horaris regulars. I, per descomptat, reduir les possibilitats de contagi. Perquè el gran perill dels refredats rau en la facilitat de transmissió del rinovirus. Per una banda, es contagia a través de superfícies contaminades. Per l’altra, mitjançant el contacte a través d’ulls i nas o per la inhalació de gotetes del virus a través de l’aire. El protocol bàsic que hem seguit durant molt de temps contra el coronavirus és una bona recomanació, en general, per reduir les possibilitats de contagi.

Les claus que et poden ajudar a prevenir els refredats

  • Dieta: Una dieta sana i equilibrada, rica en fruites i verdures de tardor, és la millor manera de potenciar les defenses.
  • Antibiòtic: Cal introduir en els àpats els anomenats antibiòtics naturals, com l’all, la ceba o la llimona, i aliments com els bolets.
  • Prevenció: És vital mantenir els bons hàbits que hem après: netejar-se sovint les mans o cobrir-se nas i boca a l’hora d’esternudar.
  • Canvis: Els canvis bruscos són responsables de molts refredats: cal abrigar-se d’acord amb el temps i amb l’activitat física.