José Antonio Sancha i neta

José Antonio Sancha i la Judith, la seva neta. Foto: David Ruiz/F.E. de Rugby

“Sempre he dit que soc metge per vocació, jugador de rugbi per afició i director per accident. M’he enamorat dues vegades: una de la meva dona i l’altra del rugbi”, li confessa, divertit, José Antonio Sancha de Prada (Tarragona, 1938) a la Federación Española de Rugby. El tarragoní va ser una peça clau en tres títols (la Lliga de 1963 i dues Copes d’Espanya) d’un CN Barcelona que va engegar la seva secció de rugbi fa 100 anys. Només la Unió Esportiva Santboiana, fundada el 1921, va néixer abans a l’Estat.

El CN Barcelona, l’equip que porta al cor el tarragoní, va celebrar el centenari del seu rugbi el passat 28 de maig a La Foixarda amb un duel entre l’INEF de Barcelona i el de Lleida. Va ser la segona edició de la Copa José Antonio Sancha, que la pandèmia no havia deixat tornar a celebrar des de la seva estrena l’any 2019. El protagonista va rebre un emotiu homenatge.

Enciclopèdia humana

“He estat molt feliç gràcies al rugbi. L’època de jugador va ser meravellosa. Jugàvem per amor a l’esport: no hi havia diners pel mig. L’amateurisme era part de l’encant d’aquest esport. Qui es cabrejava era perquè havia placat malament”, confessa Sancha, una enciclopèdia humana i una icona d’aquest esport. Sempre actiu, amb idees, iniciativa i lideratge, va introduir el rugbi com a assignatura obligatòria en el currículum de l’INEFC de Barcelona l’any 1976 i, dos anys després, va fundar al mateix centre el primer equip femení d’Espanya i que va arribar a presidir.

“Van ser unes noies molt valentes perquè en aquells moments només se’ls permetia practicar esports que es consideraven ‘femenins’. Però venien a veure els entrenaments dels nois i vaig veure que estaven boges per jugar i les vaig animar a fer-ho”, recorda. “Eren esponges, aprenien de pressa. El primer que els vaig transmetre va ser la disciplina d’equip i a obeir a qui mana al camp, la capitana”, recorda Sancha, que també va ser president de la Federació Catalana i del Rugbi Club l’Hospitalet, vicepresident de l’espanyola en dues etapes, director de l’INEFC, i membre fundador de la secció de rugbi del Club Esportiu Universitari. Entre 1958 i 1972 Sancha va ser el mig de melé de la selecció espanyola.

Veure jugar la neta

Estima amb bogeria la seva neta Judith, a qui fa pocs dies va veure per primer cop jugar a rugbi al Festival Nacional M14, a Tordera i amb el seu equip, El Toro Rugby Club, de Calvià (Mallorca). La neta fa un any que ha començat a practicar l’esport de l’avi. “Em va fer una il·lusió increïble. Es nota que està contenta i que ha trobat la seva família a l’equip. Com em va passar a mi”, enraona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram