Pere Aragonès, en una entrevista amb la xarxa Línia el 2019. Foto: Arxiu

Pere Aragonès esprem les últimes hores d’una campanya electoral renyida i que projecta un triple empat entre els republicans, JxCAT i el PSC que només les urnes d’aquest diumenge podran clarificar. En un breu forat, el candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat atén la xarxa de diaris Línia telemàticament.

Sembla que la seva proposta de Govern ampli entre ERC, JxCAT, els comuns, la CUP i el PDeCAT es dona per descartada pels vetos creuats. Els comuns aposten per un tripartit d’esquerres amb vostès i el PSC, mentre que JxCAT vol un Govern de forces independentistes. Què triarà ERC, entre una opció o l’altra?
Nosaltres apostem per un acord ampli de tots aquells que defensen l’autodeterminació i l’amnistia, encara que no tots estiguin al Govern. El tripartit és impossible, ho hem dit i repetit durant tota la campanya. Si volguéssim governar amb el PSC, estaríem liderant l’Ajuntament de Barcelona o la Diputació de Barcelona. I no ho estem fent perquè nosaltres sí que tenim principis.

A les passades eleccions municipals, Ernest Maragall també va proposar fins al final a Barcelona un govern local entre ERC, els comuns i JxCAT i el resultat ja el coneixem: pacte de PSC i comuns amb els vots de Manuel Valls. Tem que ara pugui acabar passant una cosa similar, si els números surten?
Ho tenim molt clar. En aquell moment la gent deia que era impossible, però si el PSC suma amb els comuns, Cs, PP i Vox, ho faran segur, no en tenim cap dubte. Per això és important que ningú es quedi a casa. Un Govern d’aquestes característiques posaria en perill tots els consensos del nostre país, com la llengua o el model d’escola.

“Hi ha molta gent cansada que sempre manin els mateixos”

Preguntada per un possible escenari amb Salvador Illa de president amb els vots del PSC, En Comú Podem, Cs, PP i Vox, la número 3 dels comuns, Jessica González, afirmava en una entrevista a la xarxa Línia que “en una investidura no es poden acceptar o no els vots” i que “la responsabilitat és amb qui t’adjuntes després”. Sembla que la història de Barcelona es podria repetir.
Si sumen, passarà. Per això és fonamental que tothom vagi a votar. I la millor manera d’evitar-ho és una victòria clara d’Esquerra Republicana.

Des d’Esquerra hi ha hagut veus, com la de Joan Tardà, que han dit que si l’alternativa ha de ser un nou Govern de coalició només entre ERC i JxCAT seria “un fracàs”. Ho comparteix?
Nosaltres aspirem a poder posar d’acord tots aquells partits que defensen el referèndum d’autodeterminació i l’amnistia per construir un Govern fort i poder afrontar la complexitat del moment actual. I això només ho pot fer Esquerra Republicana. Repeteixo: avui el país necessita un Govern fort i liderat des de l’independentisme d’esquerres.

Laura Borràs deia també en una entrevista amb la xarxa Línia que el Govern de JxCAT i ERC que ara s’acaba “no ha avançat cap a la independència”, reclamava “unes bases noves” i els recriminava a vostès manca de voluntat per avançar. També ho va fer el president Puigdemont fa dies, condicionant una hipotètica investidura de vostè amb els vots de JxCAT al fet que ERC tingui “un full de ruta independentista”. El preocupa que, si finalment és vostè qui guanya les eleccions, JxCAT no l’investeixi president?
No crec que cap independentista pugui tenir dubtes entre triar un president del 155 o un president d’Esquerra Republicana. No crec que vulguin repetir el que ja van fer, per exemple, a la Diputació de Barcelona.

“Volem un acord ampli per l’autodeterminació i l’amnistia, encara que no tots entrin al Govern”

Esquerra aposta per la “via àmplia”. JxCAT per la “confrontació intel·ligent”. El PDeCAT se situa més proper a les tesis de vostès que a les dels seus excompanys i la CUP diu que tot plegat són “solucions màgiques”. No sembla que l’entesa entre els partits independentistes hagi de ser fàcil.
L’única via que ens pot portar a la victòria és la via àmplia d’Esquerra Republicana, perquè es basa a construir majories inapel·lables i, sobretot, parteix de l’anàlisi dels punts forts i febles de l’octubre de 2017. Hi ha vies que poden semblar més fàcils o ràpides, però són vies que ens porten al fracàs i a la frustració. I nosaltres volem guanyar la independència i viure en una República catalana.

Més enllà de la qüestió nacional, la gestió de la crisi derivada de la pandèmia també tindrà una especial rellevància en aquestes eleccions. Les mesures restrictives que han impulsat des del Govern per fer front al virus, amb sectors com el de la restauració indignats amb el departament de Salut i amb vostè mateix, els poden passar factura?
Quan governes has d’assumir tota la responsabilitat de treballar pel bé comú. Nosaltres hem tingut com a principal objectiu salvar vides i mirar de prendre les mesures de manera que les afectacions fossin les mínimes possibles. N’hem après molt. La segona onada s’ha gestionat molt més de pressa que la primera i amb menys restriccions, i en el cas de la tercera encara s’ha fet millor.

No sé si això ho compartirien els restauradors… Sigui com sigui, amb Illa presentant-se amb la bandera de la gestió, per què un veí de Badalona o de l’Hospitalet, per exemple, ha de votar Pere Aragonès i no el candidat socialista o Laura Borràs, que són, segons les enquestes, les tres opcions amb possibilitats de guanyar?
Illa, la bandera de la gestió? És considerat el pitjor ministre de Sanitat d’Europa amb les dades a la mà i ha decidit abandonar la seva responsabilitat perquè les enquestes li anaven bé. Crec que està inhabilitat per governar un país.

“Hi ha vies que poden semblar més fàcils per fer la independència, però ens porten al fracàs”

En una entrevista amb nosaltres el 2017, el vicepresident Junqueras deia que Esquerra Republicana estava “totalment compromesa amb l’àrea metropolitana”. Creu que des del Govern que vostè ha coliderat s’ha actuat prou en conseqüència amb aquesta afirmació durant els últims tres anys?
Des d’Esquerra sempre treballem perquè no quedi ningú enrere i així ho hem fet també des del Govern aquests anys, especialment durant aquest darrer tan complicat per la Covid-19. Hi hem abocat tots els recursos disponibles, també a l’àrea metropolitana, però de ben segur que no són prou i que no ho seran fins que no siguem un Estat.

Li pregunto perquè són moltes les ciutats de la metròpolis que se segueixen sentint descuidades per les administracions. Creu que diumenge podrà revalidar la confiança creixent que els ciutadans d’aquest territori han dipositat en Esquerra Republicana els últims anys?
Estic convençut que serà així. Hi ha molta gent cansada que sempre manin els mateixos, i en aquest territori hi ha llocs on el PSC fa 40 anys que governa. És l’hora del canvi i Esquerra Republicana és l’únic partit que pot derrotar el PSC, especialment a l’àrea metropolitana. És important que el vot independentista es concentri en Esquerra per poder derrotar els socialistes i garantir així que no tindrem un Govern del 155.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram